Mivel motiválhatod gyermeked? Napjegye elárulja!

Szerző: Dudás Mária | Utolsó frissítés: 2022. Szeptember 01.

Kategória: Gyermek lélek | Címkék: Dudás Mária, gyerek csillagjegyek, gyerekasztrológia, gyeremek motiválása, gyermekasztrológia, gyermekasztrológia tanfolyam, gyermekhoroszkóp, nevelés

gyerekekAhhoz egy gyermek jól teljesítsen az iskolában, jó jegyeket hozzon szükséges, hogy motivált legyen, hogy egyáltalán legyen kedve tanulni. Még a gyengébb képességűek is szárnyalnak, és egyre jobb eredményeket érnek el, ha dicsérik, biztatják Őket. A negatív kritika, a sikertelenség rombolja önértékelésüket, a mentálisan labilisabbaknál pedig kimondottan gátlásosságot, szorongást okozhatnak. Persze mindig van olyan tanár, aki kevésbé szimpatikus gyermekünknek, aki szigorúbb pedagógiai módszereket alkalmaz és nem mondhatni túl empatikusnak. Ilyenkor a gyermek motiválatlanná válhat, és elkezdődnek az otthoni küzdelmek is, hogy tanulásra bírják Őket. Nincsenek lehetetlen helyzetek, mindenre van megoldás, csak meg kell hozzá találni a megoldás kulcsát. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani Nektek.
Tanuld meg te is a gyermekasztrológiát!
Kos Szeretne a leggyorsabb, legjobb, de leginkább első leni mindenben. A versenyhelyzetek és a rövid távú célok adják meg számára a lelkesedést. Ha úgy látod, kezd motiválatlan lenni, akkor keress számára egy olyan gyorsan elérhető célt, amiben nagyon jól tud teljesíteni. Amikor ezt elérte jöhet a következő kihívás! Nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjon, mert a benne dolgozó energia nyugtalanná teheti, az pedig zavarhatja az összpontosításban is.

Bika Nem túlzottan szereti a versenyhelyzeteket, mert alapvetően lassabb lehet a társainál. Gyakorlati emberke, így számára fontos, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassa azt, amit épp tanult.  Általában az motiválja, ha valamit megszerezhet magának, ha saját kis tulajdonai számát növelheti. Senkit nem biztatnék arra, hogy a tanulási lelkesedés fenntartását összekössék valamilyen új játék, vagy műszaki kütyü megvásárlásával, mert az tévútra vezeti a gyermekeket. A Bika gyermek számára azonban érdemes valamilyen kreatív megoldást találni, akkor, ha motiválatlanná válik. Lehet ez akár egy közös sütizés, vagy kedvenc ételének megfőzése is.
Ikrek Ő hamar motiválatlanná válhat, ha unalmas, száraz a tananyag. Minden érdekli és lelkesíti, ami új dolgokat, ismereteket mutat be számára. A figyelmét nehezen összpontosíthatja, mert szeret egyszerre több dologgal foglalkozni és minden új információ, történés érdekli. Felületes lehet, mert a részletek nem annyira izgalmasak számára. Viszont nagyon sok témában lehet jártas egyszerre, és mindenről van valamennyi ismerete.
Rák Az ő nehézségét az okozza, hogy az érzelmi állapota nagyon befolyásolja teljesítőképességét. Okozhat Nála rossz hangulatot és motiválatlanságot, ha azért utál iskolába járni, mert az osztálytársai között nem érzi jól magát. Vagy a tanárai túl szigorúak, nem kedveli Őket, esetleg még túl kritikusak is vele, vagy megszégyenítették. Ilyen hangulati mélypontot azonban az otthoni légkör is okozhat számára, amitől begubózhat, és teljesítőképessége, lelkesedése is csökkenhet. Segítsd abban, hogy lelkileg egyensúlyban legyen, és ha az iskolában bántás is éri, érezze, hogy az otthon melegénél mindig feltöltődhet.
Oroszlán Dicséret, dicséret, dicséret minden mennyiségben. Az Oroszlán gyermek legtöbbször akkor veszti el motiváltságát, ha kritizálják, ha nem ismerik el nagyságát, és nem ájulnak el teljesítményétől. Egyszerűen motiválható, ha tudjuk ezt, és igyekszünk mindig a jóra fókuszálni vele kapcsolatban. Lehet jobb eredményre biztatni, de előbb a sikereit kell méltatnunk és csak utána a hiányosságaira rámutatni. Általában egy idő után, már saját önbizalma fogja motiválni, és kevesebb biztatásra lesz szüksége.
Szűz Mindig elégedetlen magával, és nála minden kritika duplán ronthat a helyzeten. Tökéletességre törekszik, így minden hibát képes hatalmas katasztrófának megélni, amitől kialakulhat nála egy stresszes, görcsös állapot. Motiváljátok azzal, hogy biztassátok minél többet, ne reagáljatok negatívan arra, ha hibázik, folyamatosan erősítsétek önbizalmát. ne hagyjátok, hogy megfutamodjék a feladat elől, inkább segítsetek neki abban, hogy átlendüljön a holtponton és higgyen magában.
Mérleg Békesség és harmónia az, ami vonzó számára, ezért motiválatlanságát is nagyban ezeknek hiánya okozza. Nem kedveli a konfliktusokat, és ezeket igyekszik is általában elkerülni. Ha a környezetében nyugalom van, akkor kivirágzik és szépen teljesít. Leginkább a csapatmunka lelkesíti, az ha művészi érzékével, kreativitásával másokat is segíthet. Veszélyforrás, ha baráti körében nem divat a tanulás, mert akkor ennek a mintának igyekszik majd megfelelni.
Skorpió Talán vele a legnehezebb, ha elveszti lelkesedését. Objektív érvekkel nehéz meggyőzni, álláspontjához mereven ragaszkodik. Motiváltságát az adja, ha pl. tanárát kedveli. Ugyanígy lelkesíti és tanulásban is segíti, ha a tananyag izgalmas, titkokat kell felderíteni, ami láthatatlan vagy tilos. A szereplés nem ösztönzi, inkább igazi háttérmunkásnak mondható. Általában válsághelyzetekben tudja legjobban kifejezésre juttatni kreatív alkotóerejét.
Nyilas Sikerorientált gyermek, így nagyon fontos számára, hogy minél több pozitív visszaigazolást kapjon. Az átlagos sikerélmény viszont nem tartja fent lelkesedését, mert szeretne kiemelkedőt alkotni, a legjobb lenni. Szereti, ha az Ő rajza a legszebb, ha Ő teljesít a legjobban. Motiválatlanságának egyik oka, ha túl sok kudarc éri, ha nem hisz saját képességeiben. Érdemes számára távlati célokat keresni, amit el is tud érni. Általában szereti, ha minden elsőre sikerül, így elakadásainál szüksége van biztatásra.
Bak Céltudatos és kötelességtudó, ritkán válik motiválatlanná. Ha mégis, akkor valami trauma érhette, amitől bizonytalannak érzi magát, megkérdőjelezte saját alkalmasságát. Mindenképpen fontos, hogy milyen felnőtt minták veszik körül, hiszen szeretne példaképeivel azonosulni. Hatalmas kitartás van benne, de egyáltalán nem mondható spontánnak, és mereven ragaszkodhat meglátásaihoz, elzárkózva esetleges új megközelítésektől. Motiválatlanságát könnyen legyőzheti, ha becsvágyát sikerül felkelteni.
Vízöntő Nem szereti, ha túlzottan próbálják korlátozni, ha kreativitását megpróbálják elnyomni. Ilyenkor lázadás a válasza, és juszt sem csinálja meg a feladatait. Nagyon kreatív gyermek, egyedi elgondolásokkal, megoldási elképzelésekkel. Ennek a hátulütője, hogy a mai oktatási rendszerben nem mindig tudnak ezzel mit kezdeni, és megpróbálják Őt beállítani a sorba, a többi gyermek közé. Ez a helyzet számára fojtogató, ezért lelkesedése teljesen elmúlhat, a tanulás nem fogja érdekelni. Nagyobb szabadság a megoldás, és teret kell adni kreativitásának is.
Halak Sokszor azt tapasztaljuk nála, hogy olyan mintha nem lenne jelen, elálmodozhat, nehezen figyel. Általánosságban is hagyja, hogy csak úgy történjenek a dolgok körülötte, de szívesen segít másoknak. Érdemes számára megtervezni a napirendjét, hogy mikor tanuljon, és mikor vannak a szabadidős programok. Így nem csúszik el az idővel, a napirend egyfajta szamárvezető lesz számára. Minden feladathoz több időre lehet szüksége, motiválatlanná és visszahúzódóvá válhat versenyhelyzetekben, vagy ha siettetik.

gyerekek2

Cikkek a témában:
Determinál a gyerekhoroszkóp?
Gyermekkori önbizalomhiány
Mi a gyermekasztrológia?  


Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadás, tanulási és viselkedési zavarok megoldása
06/30-451-5002
Tanuld meg te is a gyermekasztrológiát!
Tanácsadásokról részletesen itt olvashatsz!    

Cikk kategóriák

Címkék

Legfrissebb cikkek

Hold a mindennapokban

Heti Holdállások május 13-tól május 21-ig

A 20. hét Holdállásai

2024.05.11 | Dudás Mária
Gyermek lélek

Gyermekkori önbizalomhiány – Hogyan segíthetsz?

Sok gyerek küzd az önbizalomhiánnyal, szorongással a mindennapokban. Nehezebben koncentrálnak, nem tudják megmutatni azt a zsenialitást ami bennük van. Szülőként sokszor érezhetjük a tehetetlenséget, amikor már sok mindent kipróbáltunk, de még mindig nem találtuk meg a megoldást.

2024.05.07 | Dudás Mária
Hold a mindennapokban

Heti Holdállások május 6-tól május 13-ig

A 19. hét Holdállásai

2024.05.07 | Dudás Mária
Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom