Gyermekkori önbizalomhiány – Hogyan előzhetjük meg?

önbizalomhiányGyermekeink önértékelése az első években, tőlünk szülőktől függ, attól hogy a gyermek adott tevékenységére milyen visszaigazolást kap tőlünk. Amennyiben egy gyerek folyamatosan kudarcokat él meg, azt érzi, hogy teljesítményével sosem elégedettek szülei, könnyen önbizalom hiányossá válhat, még akkor is, ha egyébként adottságai között ez nem szerepel. Az első 7 év minden gyerek életében nagy-fontosságú, hiszen ekkor kapja meg az alapokat elkövetkező felnőtt életéhez. Minden felnőttkori problémának meglelhető a gyermekkori gyökere, aminek feltárása és feldolgozása nem könnyű feladat.

A gyermekek egy másik csoportja eleve úgy születik (ez születési horoszkópjukban már a születés pillanatában látszik), hogy benne van a kishitűség, az állandó elégedetlenség saját magával és teljesítményével kapcsolatban. Számukra feladat megtalálni saját értékeiket, és erős önbizalomra szert tenni. Ehhez az alapokat az első hét évben kaphatják meg. Ezt egy ház alapjához tudnám hasonlítani. Minél erősebb, annál stabilabban állnak rajta a falak.

Általában minden képesség bennük van, de ha nem hisznek magukban, akkor ez kifelé nem fog megnyilvánulni. És ez még mondhatni a jobbik eset, bármennyire is furcsán hangzik, mert ez az állapot komoly problémákat is okozhat. A gyermekek önértékelési zavara könnyen vezethet negatív magatartásformák kialakulásához, ami eredményeképp a gyermek pillanatok alatt kaphat egy címkét magára, viselkedészavara miatt Az, hogy az önbizalomhiány milyen módon nyilvánul meg egy gyermeknél, az alapkarakterétől függ. Egy visszafogott gyermek komoly gátlásokat alakíthat ki, szorongóvá válhat, aminek eredménye lehet mindenféle pszichoszomatikus betegség (pl. hasfájás, has göcsök).

gyermekasztrológiaVannak azonban olyan temperamentummal rendelkező gyermekek, akik a bennük lévő önértékelési zavart agresszióval, mások terrorizálásával, iskolakerüléssel kompenzálják. Nevelésük komoly problémát okoz, pedig ha a külső burok mögé nézünk, akkor egy önmagával elégedetlen emberkével találjuk magunkat szemben.
Meg kell értenünk, hogy nem elég, ha saját életünket próbáljuk a tudatosodás pozitív irányába kormányozni, muszáj változtatni a kialakult nevelési módszereken. A mai gyermekeknek sokkal több odafigyelésre van szüksége, és arra, hogy minél jobban megismerjük a bennük lévő adottságokat, és segíteni tudjuk Őket. Minden gyermekhez megvan a kulcs, ami mindenkinél más és más. Én személy szerint mindenféle címkézést és kategóriába sorolást ellenzek, legyen az materiális vagy spirituális, ugyanis egyik sem szolgálja gyermekünk boldog és kiegyensúlyozott fejlődését. Mindenki egyedi és utánozhatatlan, ha egyéniségüket támogató nevelést kapnak, ha elfogadással és szeretettel fordulunk feléjük, akkor boldog és sikeres felnőtté válnak.

Dudás Mária gyermekasztrológus
Dudás Mária
gyermekasztrológus
06/30-4515002
Gyors segítség skype-on vagy telefonon

Kapcsolatfelvétel

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!