Hogyan tudod megváltoztatni a tudatalatti elme negatív mintáit?

Szerző: Dudás Mária | Utolsó frissítés: 2023. Március 25.

Kategória: Egyéb | Címkék: belső béke, elme, felszabadulás, lélek, tudatalatti, változás

Hajlamosak vagyunk átsiklani azon a tényen, hogy a tudatalatti elménk adja agyunk teljesítményének körülbelül 80%-át. A tudatalatti mintáink, vagyis azok a dolgok, amelyekre tudatosan nincs rálátásunk, korai éveinkben (7 éves korunkig) alakulnak ki. Ezek aztán mint egyfajta robotpilóta irányítják az életünket, ha hagyjuk.

Bár felmerülhet bennünk, hogy ha ez ilyen korán alakult ki, és ilyen mélyen dolgozik, akkor hogyan tudjuk egyáltalán befolyásolni vagy megváltoztatni? Úgy, hogy tudatosak vagyunk, és arra összpontosítunk, hogy mindig van lehetőségünk, szabad akaratunk, megváltoztatni ezeket a mintáinkat. Bármikor dönthetünk úgy, hogy átírjuk a negatív mintákat és újakkal töltjük fel tudatalattinkat, de ehhez az első lépés felelősséget vállalni, és nem a múltra mutogatni.

A tudatalatti gondolati minták megváltoztatására nincs általános szabály, mert mindenki más és más mintákat sajátított el élete első éveiben a megélt tapasztalatok által, viszont mindenkire vonatkozó elv, hogy az első lépés a negatív minták felismerésének megtanulása.

Kezd el megvizsgálni a működésedet és válaszold meg az alábbi kérdéseket:

– Állandóan szabotálod próbálkozásaidat, céljaid megvalósulását? Persze lehet, hogy úgy gondolod, nem te szabotálod, hanem a sors nem kedvel, és állandóan akadályoz abban, hogy jobbá váljon az életed. De az a rossz hírem, hogy a sorsnak ehhez semmi köze.
– Gyorsan lebeszéled magad az ötleteidről és hamar lehűtöd saját lelkesedésedet?
– Jobb életet akarsz magadnak, de nem tudod hogy is kezd ezt el, mert elhiteted magaddal, hogy nem vagy képes rá?
– Félsz a kudarctól, vagy attól, ha belefogsz valamibe nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd?
– Belefogsz a céljaidba, de soha nem fejezed be?
– Ugyanazokat a „hibákat” követed el, amiket a szüleid?

A kérdések megválaszolása rávilágít a tudatalatti korlátozó meggyőződések meglétére, így már „csak” az a feladatod, hogy belevágj a megváltoztatásukba. Egy másik egyszerű és gyors módja a tudatalatti megfejtésének, ha naplót vezetsz, vagy tudatosan figyelsz a gondolataira.

Próbáld úgy megfigyelni a gondolataidat, hogy semmilyen címkét nem raksz rájuk, tehát nem ítéled negatívnak vagy pozitívnak, ehelyett arra összpontosítasz, hogy ezek a gondolatok milyen érzéseket keltenek benned. Amikor egy gondolat rossz érzést kelt benned, akkor az lelked üzenete, hogy korlátokat építesz magadban ezekkel a gondolatokkal. Így ezeken a gondolatokon szükséges változtatni, olyanokra cserélni, amik boldogsággal töltenek fel.

Miután azonosítottad a gondolati mintákat, amelyek már nem szolgálnak téged, változtass rajtuk. Mindig van mód arra, hogy ezeket a gondolatokat olyanokká változtasd, amelyek felemelnek és jó érzéssel töltenek el.

Nézzünk egy példát:

„Nem tehetem meg, mert…”
Módosítsd erre:
„Ki fogom használni az erősségeimet, és arra koncentrálok, amit meg tudok tenni.”

Amikor arra koncentrálsz, amit nem tudsz megtenni, elkezded felerősíteni a „nem tudom megcsinálni” érzést. Viszont ha arra összpontosítasz, amit megtehetsz, akkor egyre inkább fogod képesnek érezni magad arra, hogy bármit megtegyél.
Még ha eleinte nem is hiszed el, hogy valamit meg tudsz csinálni, minél többet mondod magadnak, hogy képes vagy rá, annál inkább kezd eszerint alakulni a valóságod.

Általában nem jó, ha becsapjuk magunkat, viszont amikor a minták feloldásáról van szó, szükség lehet egy kis „színészkedésre”, mindaddig, amíg el nem hiszed, hogy képes vagy adott dologra. Ha nem megy másként, akkor csak játszd el, hogy értékesnek érzed magad, vagy bármire képesnek. Egy idő után már nem kell színészkedni, mert eggyé válsz a téged támogató gondolattal és az érzéssel.
Változtasd tehát a nem tudom meggyőződést tudomra, és hamarosan azt fogod mondani, hogy megteszem.

Egy másik példa:

"Belőlem hiányzik……"
Módosítsd erre:
„Minden képesség bennem van, így hálás vagyok minden lehetőségért és tapasztalatért, ami által ezt meg is tapasztalom.”

A meggyőződések átalakításában segít, ha tudatosítod magadban, hogy te nem vagy az, amit kritikaként a hang a fejedben duruzsol. Ezeket úgy ragasztották rád, mint egy címkét, de te bármikor átcímkézheted magad, ahogy neked tetszik. Ahogy mások kritikája sem arról szól, hogy biztosan kevés, ügyetlen vagy szerencsétlen vagy. Ez az ő véleményük, de nem kell, hogy te ezzel azonosulj. Keresd meg inkább magadban azt a tudattalan meggyőződést, amiért nem tisztelnek, amiért kritizálnak. Lehet ez gyermekkori megélt tapasztalás, mert nem érezted, hogy szüleid elégedettek veled, vagy sosem kaptad meg azt az elismerést, amire igazán vágytál volna. Ezért kialakulhatott benned, a kevés vagyok, nem vagyok jó semmire minta, ami miatt aztán bizonyos területen sosem érzed az elégedettséget, vagy mindig falakba ütközöl.

Ismerd fel ezeket a fejedben zajló monológokat, mondatokat és módosítsd pozitív megerősítésre. Ezután pedig mond el magadnak minél többször, hogy átírd vele a negatív meggyőződést. Legjobb, ha mindezt a tükörbe, saját szemedbe nézve mondod el, így egyből kapcsolatba lépsz a lelkeddel.

Emellett segítségedre lehet a hála gyakorlása, ami a legjobb módszer ahhoz, hogy kinyisd a tudatosság ajtaját, és elfogadd életed minden tapasztalatát.
Valójában minden azzal kezdődik, hogy akard a változást és tedd meg az első lépést. Ha ezzel megvagy, akkor minden más már sokkal könnyebben működik.

Csodálatos átalakulást kívánok mindenkinek!


Dudás Mária asztrológus
06-30-4515002

Fejtsük meg együtt a tudattalanod működését!

 

Cikk kategóriák

Címkék

Legfrissebb cikkek

Havi horoszkóp

Június jelentősebb napjai

Igen intenzív hónap várható, ami már június elején feladatokat adhat számunkra.

2023.05.27 | Dudás Mária
Asztrológia

Tízmilliószoros teremtő napok 2023-ban

A 10 milliószoros napokat, különleges csodatévő napoknak tartják, ezen a napon minden amire gondolunk, amit teszünk, többszörös energiát kap, befolyásolva a jövőnket.

2023.05.27 | Dudás Mária
Havi horoszkóp

Júniusi horoszkóp – Emlékezés, feldolgozás, tovább lépés

Júniust, Juno Istennőről nevezték el, de hívják Napisten havának is. Igen eseménydús, intenzív energiákat megmozgató hónapnak nézünk elébe, ami számtalan lehetőséget rejt, ugyanakkor feladatot is. Sok múlik azon miben hiszünk, mire koncentrálunk, az fog növekedni életünkben.

2023.05.27 | Dudás Mária
Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom