Symbolon kártya – A Visszavonulás

12-33A VISSZAVONULÁS (Jelölés: Oroszlán/Halak, Nap/Neptunusz)
Összegzés: az egó elvesztése, szemlélődés, jelentéktelenség, a világ hatásának megszüntetése, egzisztenciális válság, megsemmisülés érzése

A kártya értelmezése
Első pillantásunk erre a kártyára feltétlenül félreértéshez vezet: éppen az úgynevezett „spirituális embereket” töltheti el nagy öröm, ha ezt a kártyát húzzák ki, hiszen úgy érezhetjük, egy szakaszon előreléptünk a buddhaság felé. De ez a kártya nem ezt jelenti. Témája egyszerűen így hangzik: csukd be kívülre tekintő szemeidet, és tekints befelé. Vagy: ebben a pillanatban nincsen semmi a külvilágban, ami hasznodra válna, tehát fordulj befelé.
A két szerepszemélyiségnél, akik itt összetalálkoznak, és egységet képeznek, alig képzelhetnénk el különbözőbbeket. Az EGÓ (a Nap), amely a külvilágban akar uralkodni, a „semmi” és ezáltal a „megsemmisülés” érzése előtt találja magát. Szó szerint nincsen már egyetlen hely sem, ahol király lehetne, és ez könnyen egzisztenciális válságnak tűnhet, amely a legmélyebbről sebzi meg. Ezzel a válsággal könnyebben megbirkózna, ha legalább látna valakit, aki meg akarja semmisíteni, ha felfedezne egy azonosítható ellenséget, és ha harcolhatna az ellen, aki a semmibe akarja taszítani. De még ez sem adatott meg neki! Senki sincsen, akit ebben a nyomorúságos helyzetben vádolhatna. A semmi „alattomosan” úgy jelenik meg, mint egy áthatolhatatlan ködfelhő. Tulajdonképpen a bensőnkből jön, és – onnan kiindulva – kiterjed az egész világra. Minden, a külvilágba vetett pillantás egyre inkább színtelen, szürke, kietlen. Hiába keresünk egy türköt, amely még létezőnek mutatna. A Napunk eltűnt a ködben. Már senki sem tud elérni bennünket, és mi sem tudunk senkihez sem elhatolni. Lassan feloldódunk az egész létezést átölelő magány érzésében, miközben pedig emberek között vagyunk, akik nem látnak bennünket, és mi is egyre inkább keresztülnézünk rajtuk. Idegenné válunk a világban, a Senki Földjén vagyunk, köztes állapotban, vagyis még nem vagyunk a túlvilágon, de már nem vagyunk e világon sem.
Minden idők misztikusai az én megszüntetésének erről az állapotáról beszéltek:
„Aki elhagyta saját magát, és semmit sem hagyott meg önmaga számára, annak mindene megvan, mert ha semmink sincsen, akkor mindenünk van” (Eckhart Mester)
„Aki szeretne mindenben részesülni, annak saját magát és mindent maga körül teljesen meg kell semmisítenie.” (Heinrich Seuse)
„Az embernek mindent el kell hagynia, és még ezt az elhagyást is fel kell adnia, és semmit sem szabad a maga számára megtartania, és a merő semmibe kell belemerülnie.” (Johannes Tauler)
Ezt az éntől való megszabadulást (vagy az én megszüntetését), amelyre a misztikus buzdít, most egy egészen hétköznapi ember kapja feladatául a kártya által, és éppenséggel félelemmel töltheti el feladata. A tanács, amelyet a kártya mindemellett közölni akar velünk, a következő: csukd be a szemed, és legyen ahhoz bátorságod, hogy a Senki Földjén tartózkodj. Egész létedről mély tapasztalathoz és mély tudáshoz juthatsz ezáltal. Próbáld meg, hogy ne akarj fontossá válni, vagy a külvilágban valamit elérni, mert a külvilágban jelenleg semmi dolgod nincsen. Szemlélődve fordulj a belső világ felé, hogy megsejthesd határtalan belső gazdagságodat.

A kártya értelmezése
A kép egy Buddhát ábrázol, vagyis egy olyan alakot, aki nagyon hasonló egy királyhoz (az EGÓ-hoz). Egy kicsi trónon ül, és feje körül fényből szőtt koronát láthatunk. Csak a világ hiányzik körülötte! Üresség veszi körül. Semmi sincsen, amin uralkodhatna, amit cselekedhetne, amit megváltoztathatna. A csukott szemek befelé tekintenek egy olyan világba, amely végtelenül nagyobb, mint az EGÓ világa.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Ebben a pillanatban el kell tűnnöd a színpadról, mert már nincsen tennivalód. Világod elnéptelenedik, színtelenné és szürkévé válik, és senki sincsen, akit ezért felelőssé tehetnél. Még saját magadat sem. Ne keresd ennek az okait – egyszerűen ez most így van! Ebben a pillanatban semmilyen szerepet sem játszol (a szó megkettőzött értelmében).
Próbáld meg ezt elfogadni.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Ne fáradozz hiába, ebben a pillanatban a Senki Földjén vagy. Nem csónakod kormányosa vagy most, hogy irányítani tudnád azt, hanem egy tutajon ülsz, és a part messze van. Tehát ülj nyugodtan, és egyszerűen hagyd magad sodortatni. Itt azt kell megtanulnod, hogy léteznek olyan hatalmak, amelyek sorsodat irányítják. Ne avatkozz be, ez csak összezavarna.
Tanuld meg, hogyan kell a dolgokat elengedni magadtól. Cselekedj a „nem-cselekvés” által.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Eredményképpen megtanulod, hogy a megoldást mindig csak a bensődben lehet megtalálni, nem a külvilágban, cselekvés által. Most azt is megérted, mit jelent, hogy a szemedet becsukod a külvilág számára, és befelé figyelve nyitod fel. Nagy lépést teszel előre fejlődésedben, amely egódat eltörpíti, létedet azonban kiszélesíti.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.