Symbolon kártya – A Teher

10-31A TEHER (Jelölés: Oroszlán/Bak, Nap/Szaturnusz)
Összegzés: vesződség, lelkiismeret, a sors (el)viselése, etika, bűntudat, felelősség

A kártya értelmezése
Ebben a konstellációban található a sors nehézsége, az emberi lét terhe. A Nap, a lélek belső összjátékának főszereplője úgy érzi, hogy Szaturnusz sziklasúlyú keze, amellyel sorsát irányítja, vállaira nehezedik, elnyomja és fogva tartja. A világmindenség határtalansága, amelyet normális esetben a Nap sugarai mindenhol megvilágítanak, börtönnagyságúra zsugorodik össze. A király mozgástere korlátozott, kőfalakba és gátakba ütközik. Az élet egy magas hegynek tűnik, amelyet meg kell másznunk. A táj kihalt és száraz, az EGÓ tápláléka szegényes. Az EGÓ-nak, aki sikerekből és szubjektív kívánságai beteljesüléséből táplálkozik, most bádogbögréből kell enni. A keserű kanalas orvosságot, amelyet le kell nyelnie, úgy hívják: objektivitás, és a saját törvényeinken végzett munka. Ez a folyamat hosszadalmas, és nagy vesződséggel jár. A sors a király koronájából kitört néhány fogat, szegény emberré teszi. Mert csak fölösleges súlyok nélkül sikerülhet feljutni a hegycsúcsra. A beavatást – a törvényekbe való bepillantást – csak az kaphatja meg, aki EGÓ-ját Szaturnusz isten küszöbére helyezi, és aki a korona helyett az ő terhét veszi vállára. Csak aki feláldozza saját szubjektivitását Szaturnusz magasabb tudásának és lelkiismeretének oltárán, az teljesítheti azt az objektív megbízatást, amely ugyanakkor saját rendeltetése is. Buddha is egy világi király fia volt, mielőtt önként lemondott erről és engedelmeskedett volna rendeltetésének.
Mivel az ember általában először ellenállást érez az előtte álló munka iránt, a kikényszerített fáradozás kifáraszthatja vagy megbetegítheti. Az öröm és az élet melegének hiányától dideregni kezd, és Szaturnuszban az ellenségét látja, aki kérlelhetetlenül a felelősség, a feladat felé űzi. Csak sajnos ez a feladat nem fedi azt a feladatot, amelyet a király szívesen elvégezne, hanem értelme most még rejtve marad.
Minden tiltakozás az EGÓ így is túl kicsi játékterét szűkíti le még jobban, a kő minden ellenállással egyre nehezebbnek tűnik. A művet csak akkor fejeztük be, ha a kő – a csúcsra érkezve – a bölcsek kövévé válik.
Előtte azonban még hosszú évtizedekig cipeljük Sziszifusz kövét. Mindig, amikor úgy gondoljuk, hogy már felvittük a hegy tetejére, újra legurul a mélybe. Vesződségünk azért különösen fárasztó, mert ilyenkor újra le kell mennünk a hegy lábához, le kell hajolnunk érte, és nehéz és felelősségteljes munkánkat újra elölről kell elkezdenünk.

A kártya értelmezése
A képen látható férfi szikár és sovány, a táj kietlen. Szaturnusz átvette az uralmat. Kövek és szilák nehezítik meg a meredek utat. A férfi terhe a sors nehézségét szimbolizálja, amelyet az embernek attól függetlenül viselnie kell, hogy akarja-e vagy sem. Csak a bogáncs él meg ilyen szilás magasságban – mivel csak kevés vízre van szüksége és elpusztíthatatlan.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Egy kő súlya nyomja lelkedet, lelkiismeretedet. Még nem fogadtad el, hogy hosszadalmas, fáradságos úton el kell azt távolítanod onnan. A felelősség egyedül téged terhel.
Már nincsen apád, aki átvállalja tőled.
Egyedül neked kell vállalnod tetteidet, és ez nehézzé teszi életedet.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Problémáid hegye magas, a megoldások útja meredek. Erőbevetést és fáradozást követel meg tőled. Ne várj kívülről jövő segítséget. Egyedül te tudod, és egyedül neked kell ezt a munkát elvégezni. Készülj fel egy nagyon hosszadalmas folyamatra, amelyen ellenállással kell számolnod.
Van erőd arra, hogy a felelősséget magadra vállald.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
A hegy tetejére érkezve visszanyerted az áttekintést és szellemed világosságát. A törvényt és a lelkiismeretet életed mércéjévé tetted.
Ahogyan Kant fejezi ki: „a fölötted látható csillagos ég és a benned élő lelkiismeret” vezeti majd cselekedeteidet.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.