Symbolon kártya – A Beteg király

6-27A BETEG KIRÁLY (Jelölés: Oroszlán/Szűz, Nap/Merkúr)
Összegzés: beteg, mindennapok örömtelensége, kimerültség, menekülés a betegségbe, türelem

A kártya értelmezése
Semmi sincsen, amit a bennünk élő király nehezebben tudna elviselni, mint a szürke hétköznapokat – semmi, ami kevésbé tetszene neki, mint hogy a szükségnek engedelmesedve felemelkedjen a trónról, és az „alantas” ügyeket saját maga intézze el. Mégis rákényszeríti újra és újra az élet minden EGÓ-ra ezeket az elvárásokat. Ameddig az ember úgy gondolja, hogy ez csak átmeneti jelenség, és a trónt fenntartják számára, vagy később még magasabb pozícióba kerülhet, meghajlik ezek előtt a szükségszerűségek előtt, és kibírja a kellemetlenségeket. Mégis, ha ezek a hétköznapi, monoton fázisok túl sokáig tartanak, akkor kiderül, hogy az EGÓ sohasem hajlik meg igazából, hanem egy számára méltatlan, görcsös magatartást vesz fel. A király már nem juthat fel a magasba, és szorongatja a félelem, hogy élete örökre zátonyra futott, és visszavonhatatlanul elvesztette trónját. Kezdetben még talál magyarázatot önállóságának és nagyságának hiányára, sőt meg is bocsát magának. De ha hitelessége már csak egyetlen cérnaszálon függ, akkor csak a betegségbe való menekülés segíthet. Így aztán ügyesen ki tudja magát vonni az élet kellemetlen követelményei alól. Mert: inkább beteg király akar lenni, mint hogy ne legyen egyáltalán király. Így páciens lesz belőle, és a „pacienciát” – nyomorúságos élete iránti türelmet – mégis megkövetelik tőle ezen az úton.
Ez persze messze nem az egyetlen ok az ember számára ahhoz, hogy beteg legyen. Végső soron minden, a kártyák által leírt konfliktus egy-egy betegség aspektusa, amely testileg is tünetekhez vezethet. Mert amikor több szerepszemélyiség ellentmondásba kerül egymással, az gyakran romboló hatással van a lélek harmóniájára, ami pedig, ahogyan a homeopaták mondják, „az életerő lehangolódásához”, és ezáltal megbetegedéshez vezethet.
Ezzel a kártyával az EGÓ vereségét ill. önfeladását akarjuk szemléltetni, amely vagy egy betegség által vonja ki magát az életből, vagy a tünetek kényszerítik rá erre. Mindkét esetben nyugalomra, az ellenállás feladására és önvizsgálatra kényszerül. Az a hatalom, amellyel a király a szűz (A szolgáló) szerepszemélyisége által szövetségre lép, azt hivatott szolgálni, hogy megbirkózzuk az élettel, megértsük azt, és alakulását előrelátóan a kezünkben tartsuk. Így az EGÓ előtt álló utat simává kell tennünk, hogy a kerülőket és a nehézségeket megspóroljuk – ami olykor valóban megkönnyítheti az életet. Ha a sors útjai mégis sokrétűen, átláthatatlanul elágaznak, az elemző értelem nem tudja ezt követni, és az embert saját gondolati és tépelődései ejtik foglyul. Mint a túlhajszolt állat, ellenőrző pontról ellenőrző pontra rohan, így feléli életerejét, míg kimerülten betegágynak nem esik. Ekkor ráébred arra, amit sohasem gondolt volna, hogy az élet kerekei akkor is továbbgördülnek, ha már nem saját kezűleg hajtja őket.

A kártya értelmezése
A király letette koronáját, jogarát és palástját, és tehetetlenül fekszik az ágyban. Fáradt, szeme lehunyva, egy imakönyvben kapaszkodik, mintha az vigaszt nyújthatna, és elvesztett biztonságérzetét visszaadhatná. A terem dísztelen, mert az EGÓ-ra nehéz idők járnak. A nyomorúságos hétköznapok keserű gyógyszere az ágy mellett álló asztalkára van készítve.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Olyan állapotba menekülsz, amelyet betegségként lehet félreértelmezni. EGÓ-d visszautasítja az életet, mivel ebben a pillanatban nem gurítanak elé vörös szőnyeget. Mégis, mielőtt „királyi lábaidat” a valóság talaján megvetnéd, inkább védelmet keresve visszavonulsz, és ágynak esel.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Számodra, azaz egód számára beköszöntöttek a szürke hétköznapok. Napjaid egyformán színtelenek. Olyan életszakaszt kell bejárnod, amely nagyon sok kitartást és alkalmazkodást követel meg tőled. Tanulj meg engedelmeskedni e körülményeknek, és számold a kis lépéseket, mert általuk is közelebb jutsz a célhoz. Most találkozol az unalom problémájával (az unalom szó a német nyelvben – „Langeweile” – szó szerint hosszú időszakot jelent).

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Megtanultad, hogyan legyél türelmes, és most már tudsz páciensként viselkedni. Már érted, mi az a „paciencia”: a szükségszerűségek türelmes elviselése, és a kisszerű és átlagos hétköznapok elfogadása.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.