Tökéletes vagy! Engedd el az önkritikát, változtasd meg gondolkodásod!

változás_matzÖnbizalmunk egyik legnagyobb ellensége saját önkritikánk, hiszen igaz az a megállapítás, hogy azzá válunk, amit gondolunk magunkról.
Persze ennek is megvannak a gyermekkori gyökerei, a szüleinktől, környezetünktől hallott negatív minősítés mélyen ott lapul a tudattalanunkban és alakítja önmagunkról alkotott saját képet.
Az, aki tudatosan dolgozik saját magán, tesz a változásokért, egyre kevesebb önkritikával néz szembe, de még ők is felfedeznek újabb és újabb önbizalom romboló meggyőződést magukban.

Sokféle módszer van önbizalmunk erősítésére, én most egy jól működő, de őszinte szembenézést igénylőt írok le nektek.
könyvírásElső feladat, hogy írjátok össze, milyen kritikákra emlékeztek gyerekkorotokból? Hogyan reagáltak tetteitekre szüleitek, milyen üzeneteket kaptatok tőlük? Mit mondtak rólatok, testetekről, képességeitekről? Milyen elvárásaik voltak? Ha vannak testvéreitek, akkor gondoljátok végig azt is, hogyan éltétek meg velük a mindennapokat? Egyenrangúnak éreztétek magatokat? Vagy azt gondoltátok, ti mindig háttérbe szorultok?
Éreztétek azt, hogy önmagatokért szeretnek benneteket, vagy mindig teljesíteni kellett azért, hogy dicséretet kapjatok?

Sok kérdés tudom, és némelyik fájdalmas sebeket téphet fel, de higgyétek el, nagyon hatásos gyakorlat ahhoz, hogy saját önkritikátok gyökér okát megtaláljatok, és képesek legyetek azt átírni. Ehhez persze kell az elfogadás is, hogy megértsétek, szüleitek, vagy a környezetetekben élő felnőttek a saját szintjükön, jót akartak, és még az is lehet, hogy ösztönösen tanítani szerettek volna benneteket.

Ha összeállt a listátok, akkor nézzétek meg a rajta szereplő tételeket és gondoljátok végig, ti mivel kritizáljátok magatokat? Meglátjátok, elég sok átfedés lesz!

önszeretet-tükörHa ezzel szembenéztetek, akkor már nincs más dolgotok, mint ezeket a kritikákat pozitív megerősítésekké átírni, és minél többször mondogatni magatokban, magatoknak. Ennél hatásosabb módszer, ha tükörbe nézve teszitek meg ezt, ami nem lesz könnyű feladat először. Tehát odaálltok a tükör elé és elmondjátok hangosan magatoknak a dicséretet. Hogy hány napig kell így tennetek? Ezt nehéz lenne megmondani, mert mindenki más, és mindenkinek más mélységben húzódik meg a kiváltó ok. Hallgassatok a belső megérzésetekre, amikor már könnyedén szembenéztek magatokkal és semmilyen rossz érzés nem jelenik meg bennetek az elismerés kapcsán, akkor sikerült felülírni a régi meggyőződést. Legyetek türelmesek és ne adjátok fel.
Emlékszem, mikor én kaptam először ezt a feladatot, kimondani is alig tudtam a pozitív megerősítést. Dadogtam, krákogtam, minden bajom volt. De napról napra egyre jobb lett, és a végén már könnyedén ment.

Legyetek kitartók ti is, és gondoljatok magatokra szeretettel!

 

Dudás Mária gyermekasztrológus
Dudás Mária
asztrológus
06/30-4515002

Nőiségébresztő tanácsadás

 

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!