Symbolon kártya – Az Anya

4anyanagyAZ ANYA (Jelölés: Rák, Hold)
Összegzés: nőiesség, család, kisgyermek, érzelmek, odaadás, elfogadás, a lélek története

A kártya értelmezése
Ennek a szerepszemélyiségnek az ábrázolására azért választottuk a gyermeket és az anyát, hogy érthetőbbé tegyük a szemlélő számára, hogy mindketten ehhez a szerepszemélyiséghez tartoznak. Először is a Hold és a kisgyermek mindig az érzelmek, az ember lélek-történetének, sérülékenységének, érzékenységének és védettség-igényének szimbólumai. Hosszú fejlődésre van szükség, amíg egy tudattalan kisgyermekből felnőtt, odaadásra kész nő lesz, aki azután anyaként családjának és gyermekeinek tudja szentelni magát.
Amíg a gyermek tudattalanul, a lélek mélyén éli életété, addig általában dacos, megbántott, konok és panaszkodik, hogy fája a hasa, a szíve, hogy szenved és kínlódik. Ha fájdalmát elfogadjuk, ha történetére odafigyelünk és komolyan vesszük, akkor elkezdhet növekedni a mi lelkünk is, és ”Máriához” a női alázat és erő fogalmához hasonlóvá válunk. Mert a valódi erő a következő mondatban rejlik: „Igen, az Úr szolgálóleánya vagyok…”. Vagyis abban a képességben, hogy tudjunk elfogadni és igent mondani. Ha a bennünk élő gyermek nemet mond, az legyengít minket, mert egyre több erőt kell felhasználnunk, hogy a lelket védő falat fenntartsuk. E mögött a fal mögött a gyermek egyedül marad, és változatlanul védtelen. Ha pedig megnyílik, akkor az a veszély fenyegeti, hogy elárasztják az érzelmei. És mégis ez az egyetlen megoldás, és az egyetlen út, hogy egyszer valamikor felnőhessünk.
Ez a szerepszemélyiség a női főszereplő az emberi élet színdarabjában. (A férfi főszerepet a következő kártya, AZ EGO játssza.) Ezáltal különösen nagy jelentőséggel bír – körülötte forog minden fájdalom és világ minden odaadása. Ő a Taj Csi jin-része, ő az anima, a Nagy Anya, és szédítő (részleteiben még felderítetlen) a mélysége. Az „örök nőiességet” testesíti meg, amely magához (magához fel és magához le) vonz, úgy, ahogyan a Hold hol egészen kerek, hol pedig eltűnik. Mélyén, az „anyák birodalmában” férfiként tejesen elveszhetünk, és innen származik a férfiaknak a nőktől való egyik ősfélelme.

A kártya értelmezése
Nyugati mitológiánkban „Mária” az ősanya és a női odaadás szimbóluma. Karján a gyermeket tartja – szíve bal oldalán. Elfogadta a gyermeket. Liliomoktól körülvéve emelkedik ki az éjszakai tengerből, a tudattalanból, a vízből, a női őselemből. Az éjszakát a telihold világítja meg, amely a vízben tükröződik. Így a fény és a felismerés áthatja a lélek és az érzelmek sötétjét.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
A benned élő gyermek által kimondott „nem”, amellyel bensődet is elzárod, kiszárítja érzelmeidet és lelked tavát. Félsz attól, hogy megtapasztald magadat, félsz saját női oldaladtól, félsz az ezek következtében fellépő tehetetlenség érzésétől.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Ez a kártya egyértelműen azt üzeni: járd az érzelmek útját. Ne hallgass az eszedre, hanem cselekedj érzéseid szerint. Keresd meg a benned élő gyermeket, hagyd, hogy kifejezze önmagát, hagyd élni.
Talán játszani szeretne, talán csak egyszerűen azt szeretné, ha észrevennéd. Úgy tűnik, meg kell tanulnod, hogyan válj a benned élő gyermek anyjává (vagy valaki más számára a külvilágban).

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Az út végén átöleled a benned élő gyermeket, egyetértesz vele. Megteremtesz magadnak egy darabka otthont, hazaérkezel önmagadhoz, érzelmeidhez, női oldaladhoz. Védettségre találsz önmagadban!

 

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

 

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!