Symbolon kártya – A Szolgáló

6szolgálónagyA SZOLGÁLÓ (Jelölés: Szűz, Merkúr)
Összegzés: értelem, alkalmazkodás a szükségszerűséghez, racionalitás, szerénység, lelki irányítás

A kártya értelmezése
Ez a szerepszemélyiség nagyon hálátlan feladat hordozója. Bensőnket, a szerepszemélyiségek összjátékát irányítja ésszel és érelemmel, erkölcsös, és kibontakozásukat segítő utakra tereli őket. A világi rend és erkölcs kedvéért mindig kész arra, hogy egyik vagy másik szerepszemélyiséget elhallgattassa, és ne engedje részt venni a világ játékában. Természetesen szükségünk van tudására és képességeire, mert nélküle mind bensőleg mind külsőleg állandóan káoszba jutnánk.
Az ember minden újtól, minden előre nem láthatótól való félelme gyakran túl sok hatalmat ad ennek a szerepszemélyiségnek, aki így gyakran átlépi kompetenciáját, és olykor nemcsak a lélek őt megillető részét veszi birtokába, hanem egyik területet a másik után foglalja el, hogy a rend, a nyugalom és a biztonság jelszavaival jól szervezett, de végső soron élettelen létet hozzon létre.
Ő a mindennapok gondnoka, aki – az értelem szolgálatában – állandóan meghajol a körülmények előtt, hogy ezzel elkerülje a konfliktusokat. A (lélek) világát tisztán tartja, és megpróbál minden körülményt túlélni. Ezen a ponton mindenesetre ráhagyatkozhatsz: jó megfigyelő, és így mindig figyelmeztet a veszélyekre. ha ideges lesz, szüntelenül lesben áll, gyakran hamis riadót fúj, megijeszt, és lelkedbe félelmet ültet el. Félelmet, amely szívesen változik (testi vagy lelki) betegséggé. Ha a betegség által meggyengültél, ő az, aki újra segítségedre siet jó tanácsaival: hogyan lehetnél legközelebb még óvatosabb, hogyan kerülhetnéd el még jobban a veszélyt (és ezáltal az életet).
Maradj tiszta és bűntelen, suttogja a füledbe, akkor semmi baj sem fog történni veled.
Tiszteld őt és hallgass rá, mert ő az a szerepszemélyiség, aki belső és külső életkörülményeidet állandóan átvilágítja és analizálja – de ne áldozd fel neki minden erődet, teljes életenergiádat.
A szerepszemélyiséget közül ő veszi fel legszívesebben a figyelmeztető, a vádló szerepét (aki bűntudatodról gondoskodik) és a felettes-én funkcióját, amely (többnyire teljesíthetetlen) követelményeivel kínoz, hogy végre jó ember légy, és kezed tiszta legyen. Mivel sokszor nem tehetsz mást, mint hogy vétesz a követelményei ellen, gyorsan válhatsz előtte bűnössé – ezért aztán újra bűnhődnöd kell.

A kártya értelmezése
Isten szolgálója az oltár előtt azt a szerepszemélyiséget szimbolizálja, amely meg tud hajolni, amely áldozatkészen nemcsak saját magát szolgálja, hanem szolgálatait magasabb hatalomnak is felajánlja. Fehér színbe, az ártatlanság színébe van öltözve. A caduceus, a Hermész bot két egymás körül tekeredő kígyóval és szárnyakkal, a féri és női oldal – jin és jang – kiegyenlítésének és irányításának szimbólumai, amely a Szűz szerepszemélyiségnek tulajdonképpeni feladat.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Ez a kártya azt akarja mondani, hogy jelenlegi élethelyzetedben nem tudsz meghajolni, megtagadod az engedelmességet. Másokra hárítod a bűnt, meg akarod tartani az ártatlanságodat, kivetítéseid viszont mint egy rád mutató ujj, végül is visszatérnek hozzád.
Ha meg akarsz szabadulni a bűnödtől, sohasem fogsz békét találni.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Semmi sem segít, bele kell harapnod a savanyú almába, engedelmeskedj, alkalmazodj életkörülményeidhez, és foglalkozz apró feladataiddal is.
Ha választanod kell a fejed és a „hasad” (érzelmeid) között, ebben az esetben az a helyes, ha a fej, vagyis az értelem dönt.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Tanulási folyamatod eredményeként ebben az esetben nem nagy kincset találsz a szivárvány végén, hanem csendes, fénytelen megnyugvást, olyan megértést, amely által lelkedben újra rend lesz, és elégedetten azt a helyet foglalod el, amely megillet Téged.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!