Symbolon kártya – A Királynő

2-25A KIRÁLYNŐ (Jelölés: Oroszlán/Bika, Nap/Vénusz)
Összegzés: női hatalom és erő, fény és pompa, királynő, érzéki eszközök és erotikus kisugárzás bevetése

A kártya értelmezése
A Nap és a Vénusz közös aspektusának általános asztrológiai magyarázata többnyire csak a pozitív, könnyen érthető oldalát érinti ennek a kapcsolatnak: a Naphoz, az Egóhoz a barátságos, az embertársak felé forduló Vénusz társul, és így a király lénye és viselkedése harmonikusabb lesz, alattvalóval nagyon nyíltan és joviálisan viselkedik. Az Egó férfias hatalmi struktúrái a Bika-Vénusz nőies képességei által felpuhulnak, és báj hatja át őket, a többi emberhez pedig közelebb viszik. Egy ilyen lény kellemesnek, barátságosak, tetszetősnek számít, és mindenki szereti. Eddig tart e szerepszemélyiség biztosan helyes, mégis, csak a felszínen találó oldala.
Hatoljunk a probléma mélyére: minden Nap (akár nő, akár férfi Napja) elsősorban férfias, cselekvő, alakító, adni akaró – az énre vonatkoztatott. A középpontba helyezi magát, és arra törekszik, hogy kormányozza az életet, és egyeduralkodó legyen. Ha a Vénusz most a király trónja mellé lép, az emberek felé fordítja figyelmét, és azzal az állandó igénnyel lép fel, hogy a király barátságos, tetszetős legyen, és mindenkinek(!) tetsszen, akkor távolságtartását feladva kapcsolatba léphet az emberekkel. A hatalmat pedig csak úgy lehet megőrizni, ha megtartja népével szemben a természetes és kívánatos távolságot. Így a király nőies, barátságos viselkedése, amelyet eszközként használ alattvalók gyűjtésére, csapdává válik. Elveszíti önállóságát és erejét, mert személyét mások által kívánja megerősíteni, és saját érékét mások fölé helyezi. Az önállóság elvesztését azonban egy ego sem tudja elviselni, így ellentétes mozgásba kezd, és minden, rendelkezésre álló eszközzel fellázad ez ellen. Így azután újra Vénusz az, aki a legyengített király segítségére siet: felhasználja szépségét, báját, erotikus kisugárzását, hogy mégis hatalomhoz és sikerhez jusson. Ismert tény, hogy az erotika megnyitja a kapukat és az ajtókat a világi hatalmak felsőbb szintjeire. Ha teste segítségével már nem tudja megtartani a trónt, a Bika-Vénusznak van egy második eszköze is, hogy megerősítse pozícióját: pénz, birtok, fény és pompa. A világ ettől is úgy elvakulhat, hogy már senki sem sejti, hogy ez a király (aki tulajdonképpen királynő) nem saját erejével és igyekezetével dolgozott meg ezért a pozícióért, hanem női segédeszközökkel és rafinériával érte azt el. E trónhoz mindig rossz szájíz fog tapadni. A „nőiesség” nem tartozik hozzá az uralkodáshoz – a KIRÁLYNŐ azért csábít, hogy hatalomhoz jusson. Így elveszíti lágyságát, és azt a képességét, hogy nővé váljon. Szüksége lesz valaki másra, egy vele együtt uralkodó királyra, akinek a hatalma nélkül visszazuhanna az önmagában való kételkedésbe és értéktelenség érzésébe. Állandóan buzdítania kell őt a nagyság elérésére és megtartására, mert helye csak addig biztosított, ameddig a másik támaszt képes nyújtani számára. Talán anélkül, hogy tudná, mindig a másik ember vállaira támaszkodik, és mégis óriásinak és erősnek tartja magát. Ha ez az „állókép” mozgásba lendül, nagyon hamar megérzi a veszélyt, hogy a védelmezett vagy elsikkasztott hatalmat elveszítheti. A KIRÁLYNŐ sohasem maga a király, hanem mindig a király oldalán álló nő, és ilyen értelemben királynénak kell neveznünk. Egy férfi is felveheti ezt a nőies szerepet, és ilyen módon részt vehet partnernője hatalomhoz vezető útján. Az EGÓ szokásos játékai közé tartozik, hogy valakinél behízelgi magát, hozzátapad, hogy ilyen módon a hatalom csúcsára jusson, ha önmagától kényelmes vagy nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy önerejéből elérje azt.

A kártya értelmezése
Hatalma jeléül a Királynő jómódúan és gazdagon van öltözve. A csábítás almáját tartja a bal kezében, nyílt dekoltázsa nőies szépségét hivatott kifejezni, amelynek segítségével meg akarja tartani a trónt. Testi teltsége azt a súlyt szimbolizálja, amely szerinte pozícióját jellemzi.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Függővé teszed magad éned pozíciójától, amelyet csak mások legyőzése árán tudsz megszerezni, vagy szereztél meg. Eladod magad, hogy ezáltal odakösd magad valakihez, akinek a hatalma és ereje így rád vetülhet. Saját érékednek így nincsen alapja.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Azért, amit most el akarsz érni, meg kell tanulnod bájaidat felhasználni. Tekintsd játéknak, hogy előveszed szépségedet és bájaidat, hogy kívánságaid és céljaid érdekében felhasználd azokat. Mindannyian játszunk ehhez hasonló ego-játékokat.
Utadon most az a feladatod, hogy nőies oldalad segítségével gyakorlod hatalmadat.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Átláttad, hogy pozíciód nem az önállóan cselekvő királyé, hanem függsz másoktól (alattvalóidtól) is. Barátságosan és lojálisan használod fel ezt a pozíciót hamis szerénység nélkül, de „kölcsönvett tollaidat” sem rejted el. „Igazi királynő” (királyné) leszel.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!