Symbolon kártya – A harcos

1harcosnagyA HARCOS (Jelölés: Kos, Mars)
Összegzés: agresszió, érvényesülési képesség, hódítás, tettes, fallikus erő, az újrakezdés energiája

A kártya értelmezése
Ez a szerepszemélyiség érvényesülési képességünk hordozója. Ő testesíti meg a támadás és a harc minden formáját. Azokat az energiákat hordozza, amelyek kifelé – a világ irányába – fordulnak, és ott, az ellenféllel szembeni harcban kívánnak megnyilvánulni. Ez egy szörfös esetében jelentheti a szél és a hullámok elleni harcot, vagy egy focista esetében az ellenfél játékosai elleni sporttámadást, egy bokszolónál az ellenfél elleni ökölharcot, háborúban pedig az ember-ember elleni halálos küzdelmet. Izomerőt és kitartást követel. Az említett példák esetében a HARCOS szerepszemélyiségét kell előhívni (a többi szerepszemélyiség közül), és a cselekvés irányítójává kell megtenni. Így ez a szerepszemélyiség tettessé válik, de tette által csak természetéhez marad hű.
Képzeljük el a következőt: Egy féri (aki magában hordozza az összes szerepszemélyiséget) éppen egy vendéglőben ül, és partnernőjével flörtöl (vagyis a SZERETŐ vagy az EGÓ szerepszemélyisége irányítja). Ekkor hirtelen a szomszéd asztalnál ülők megzavarják, és söre a partnere szoknyájára ömlik. Felugrik, és (legalábbis ez a normális férfireakció) a SZERETŐ (vagy EGÓ) szerepszemélyisége eltűnik a felszínről, és a HARCOST küldi elő. Keze ökölbe szorul, „harcra kél”. Ezt egy páciensünk egyszer úgy nevezte: „szabadon engedi a gorilláját”.
Már az élet kezdetén megmutatkozik, milyen a kapcsolatunk ezzel a szerepszemélyiséggel, mert az anyaméhtől a külvilágig tartó út általában harcias erőt, elszántságot, önérvényesítési képességet követel meg, a „fejjel a falnak” bátorságát. Ahogy Héraklész mondja: „a háború minden dolgok atyja”, ezzel pedig éppen erre a szerepszemélyiségre utal, amelynek energiája nélkül a térnyerés elképzelhetetlen. E szerepszemélyiség archetípusa nagymértékben magában hordja az aktivitást, a cselekvési képességet, a spontaneitást, és az azonnali cselekvéshez szükséges erőt. Ennek az erőnek a példaképe az erektált fallosz, valamint a hódítás és behatolás képessége, így az erőszak és a megerőszakolási is. A HARCOSBAN találhatjuk meg leginkább a kíméletlenséget és  a rombolást, anélkül, hogy a tett következményeit számításba venné. (Erről a többi szerepszemélyiségnek kell kiegészítőleg gondoskodnia. Lehetséges, hogy néhánynak ezek közül lelkiismeret-furdalása lesz, és sajnálja, amit kollégája a külvilágban véghezvitt.)
Magától értetődik, hogy ez a szerepszemélyiség rámenős, cselekedeteit sohasem elemzi. Röviden: a Harcos számára a reflektálás, gondolkodás és a mérlegelés inkább káros, és megakadályozza abban, hogy a szerepszemélyiségek összességét a veszélyektől megvédje.

A kártya értelmezése
A kép a piros árnyalatait jeleníti meg, mert a szerepszemélyiséghez rendelt szín a harc és a háború tűzpiros színe. A kép klasszikus harcost ábrázol, ahogyan a történelem ezer és ezer évén átviharzik. A háttérben égő település, és a kép bal oldalán a Harcos egy harcban legyőzött áldozata látható. Nem néz vissza, mert az elvonná a figyelmét az előtte álló veszélyről. Kardjának helyzete egészen tudatosan az erektált pénisznek a testhez viszonyított szögét zárja be.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Problémád alapját dühöd és agressziód képezi, amelyet még nem éltél meg, és amelyet még nem fogadsz el részedként. Mi történt ezzel a szerepszemélyiséggel? Miért rejted el érzéseit? Talán azt gondolod, nem illenek hozzád, te túlságosan finom vagy hozzájuk, és az egészet ”okosan” is meg lehetne oldani? Talán csak nem akarod gyávaságodat beismerni? A kártya arra szeretne emlékeztetni, hogy ezek a „primitív” érzések is benned vannak. Ameddig ezt a szerepszemélyiséget nem tudod megjeleníteni, vagyis a külvilág számára kifejezni, addig a stagnálás helyzetében vagy.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Utad egyik stációját kell látnod abban, hogy tettessé válsz. Arra van szükséget, hogy cselekedj, ez pedig átvágja a gordiuszi csomót, amely megkötözve tart.
A cselekvéshez szükséges elhatározás nélkül, amelyet ki kell harcolnod, most nem juthatsz tovább.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Visszanyered cselekvési képességedet, most van erőd az újjászületéshez. A folyamat végén újjászületsz, erőidet bensődben újra összegyűjtheted, és a Harcos részt veheted a lét játékának újabb fordulójában.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!