Symbolon kártya – A csábító

8csábítónagyA CSÁBÍTÓ (Jelölés: Skorpió, Plútó)
Összegzés: az ördög, elképzelés, ötlet, öngyilkosság, elkötelezettség, ragaszkodás, fanatizmus, alvilág

A kártya értelmezése
Ennek a szerepszemélyiségnek valódi ördögi megbízatása van (így tűnhet legalábbis első pillantásra): az embert az élettől távol akarja tartani. Arra akarja csábítani, hogy elszökjön az élet elől és ezrét a célért minden eszközt felhasznál. Eszközeinek és technikáinak legtöbbje láthatatlan, ezért lehet, hogy nagyon sokáig észre sem vesszük. Kísértéseinek egyikében azzal kápráztatja el az embert, hogy milyennek is kellene lennie az életnek (az élet pedig egyáltalán nem olyan!). Ezért annak, akit el akar csábítani, gyönyörű képet jelenít meg (foglalkozását, jövőjét, következő partnerét illetően), és azután azt mondja: „Erőltesd meg magad, minden eszközt vess be, hogy ezt a célt elérd!” Így elcsábította az embert arról a helyről, ahol éppen folyt az élete. Most pedig az elbűvölt ember semmit sem kímélve megpróbálja megvalósítani ezeket az elképzeléseket, és az egész (élet) erejét beveti – de nem valami valós dologért, mint például a gyermeke, a házassága, vagy a mostani foglalkozása – hanem egy nem létező dolog érdekében, egy áhított, jövőbeli képért.
Ne értsük félre: a képek, amelyeket ez a szerepszemélyiség az emberek elé vetít, gyönyörűek: „Végre gazdagnak (egészségesnek, szentnek, karcsúnak) kell lenned!” „Meg kell mentened a Földet!” „Olyan pozíciót kell elfoglalnod, amely megfelel képességeidnek!” stb. De a tanácsok, amelyeket osztogat, mindig ugyanazok, és a következőképpen hangzanak (anélkül, hogy az ember ezt észrevenné): minden energiádat vesd be, hogy eltávolodj az itt és most-tól, és merülj el a jövő gyönyörű képének szemlélésébe, amelynek elérése érdekében fanatikusan követed azt.  Az ember valami halott dologhoz köti életenergiáit. Menekül a valóság és az itt és most elől, és ez által az élet elől. Alapjában véve ez a szerepszemélyiség arra akarja rávenni az embert, hogy tanácsára öngyilkosságot kövessen el. Az ember lényének egyre nagyobb részét akarja fennhatósága alá vonni a „Csábító”. Egyre több élettelisséget szeretne alvilágában fogva tartani. Ráveszi az embert életének feláldozására. (És olykor valóban eléri ezt a célt, és az általa szorongatott ember a valóságban is véget vet életének.) Minden öngyilkosság – ebből a szempontból – egy „gyilkosság”: egy szerepszemélyiség gyilkossága, amelyet a többi szerepszemélyiségen követ el.
Második kísértése abban áll, hogy az embereket arra ösztönzi, céljuk eléréséhez használják fel a „mágiát” is. A mágia azonban szó szerint azt jelenti: valamit, amit normális úton nem kaphatok meg, azt „magasabb” (vagy mélyebb) hatalom segítségével szerezzem meg. Szellemeket hívok segítségül, akik velem „szerződést” kötnek – és itt éppen őt hívom, a Csábítót. Kapok tőle valamit, de adnom is kell neki valamit. A fizetési eszköz újra az életerő. A Plútó szerepszemélyisége arra vár, hogy több életemen át segítsem őt azzal, hogy lemondok életerőmről. Ezáltal pedig életemet Orkusz szakadékába juttatom – feláldozom azt egy sötét jövővízió kedvéért. Mivel a szerepszemélyiségek körében semmi sem történik mélyebb értelem nélkül, ennek a szerepszemélyiségnek is fontos funkciója van az emberlét témakörében. Arról kell gondoskodnia, hogy szubjektivitásom, az egóm töretlen ereje törékennyé váljon, és ezáltal teret nyerjek az objektivitás számára. Objektív akarathoz kell jutnom, amely a szubjektív akarat korlátozottságát messze túlhaladja. Azért hozták létre az istenek az alvilágot, hogy ezt a folyamatot előkészítse, amelyben azután fájdalmasan megtisztul a szubjektivitás. A hamuvá izzott szubjektivitás csak a tisztítótűzön keresztüljutva, új felismerésekkel gazdagodva szárnyalhat fel főnixmadárként.

A kártya értelmezése
A Csábító a kártyán Mefisztó alakjában ábrázoltuk, aki mintegy udvarol a szemlélőnek. Kezében egy fekete rózsát tart, egy olyan dolgot, amelyet a természet nem hozhat létre, csak az ember, aki ezáltal egy elképzelését valósította meg. Az egész képet homályos színek uralják, amelyek e szerepszemélyiség jelképei. A háttérben tűz látható, amely egy mély kútból csap fel, és a mélységből az ember által felhozott erő szimbólumául szolgál. Ez tulajdonképpen nem más mint, a hideg tűz, amely a szívet nem tudja felmelegíteni.

A kártya jelentése kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Egy hamis elképzelésbe lovalltad bele magad, és most hiszel is benne. Ezáltal éppen egy nagyon életteli részedet áldozod fel, eladod lelked egy részét abban a reményben, hogy valami jobbat kaphatsz érte. Így azonban olyan erők lesznek úrrá rajtad, amelyek az alvilágból származnak. Éppen az „ördög konyhájában” vagy. Tisztázd, milyen hamis elképzelés tart ebben a pillanatban a karmaiban! Többet nem kell tenned – de kevesebbet sem!

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Akkor emelkedhetsz fel újra a fénybe, ha az alvilág legmélyére leereszkedtél, ha azon keresztülhatoltál. Itt lent nem válhatsz sem jobbá, sem mássá. (Ne akarj jobbá válni – ez az egyik kedvenc csábítása!) Csak Vergilius szava segíthet tovább: ”Nézd meg és menj tovább!”

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Átalakuláson fogsz keresztülmenni. A régi képeknek el kell enyészniük, ahogyan Mózes csapásaira az aranyborjú is leomlott. Végül a hamis elképzelések (amelyek valójában sohasem léteztek) úgy oszlanak el, mint köd a napon.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!