OSHO ZEN Tarot kártya – Kis Arkanum lapjai

Ez az 56 kártya négy részre osztódik, mely a négy elemet jelképezi. Hogy meg lehessen különböztetni őket, mindegyiket egy, az adott elemre jellemző színű gyémánt jelöl. A Víz kártyáit kék, a Tűzét piros, a Felhőkét szürke, a Szivárványokét pedig szivárványszínű gyémánt jelöli. Mint a szokásos játékkártyák, a tarot mindegyik részeleme is tartalmaz “udvari figurákat”. Ezeket azonban itt megfosztották arisztokratikus, feudális címeik fontosságától, és pusztán olyan neveket kaptak, amelyek az általuk képviselt elem feletti uralom megszerzésének különböző lehetőségeit jelképezik.

A Tűz kártyái a hagyományos tarot-ban a “Botok”-nak felelnek meg. Ez a sor a tettek és reakciók birodalmát szimbolizálja – azt az energiát, amely bizonyos élethelyzetekbe visz bennünket, majd újra ki onnan, amikor inkább a saját kurázsinkra hallgatunk, mintsem a fejünkre, vagy az érzelmeinkre.

A Víz kártyái a hagyományos “Kelyhek”-et helyettesítik. Ezek az élet érzelmi oldalát képviselik, és egy nőiesebb, befogadóbb energiát jelentenek, mint a tűz, ami inkább férfias és kiáradó.

A Felhők a “Kardok” helyét foglalják el, melyek a hagyomány szerint a levegő kártyái, és az elmét jelképezik. Mégpedig azért, mert a nem-megvilágosodott elme pont olyan, mint egy felhő, mely elzárja a fény útját és elsötétíti körülöttünk a tájat, s így nem láthatjuk a dolgokat olyannak, amilyenek azok a valóságban. A Felhőknek azonban van egy másik aspektusa is, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni: A felhők jönnek és mennek, ezért nem szabad őket túl komolyan vennünk!

Végül a Szivárványok kártyái, a hagyományos “Érmék” helyét veszi át, és a föld elemet képviselik. Ez az elem az élet gyakorlatias és anyagi oldalát szimbolizálja. De a zen szemléletét megtartva – miszerint még a legegyszerűbb, legevilágibb tevékenységek is magukban hordozzák a szentség ünneplésének lehetőségét – a szivárványt választották ehhez a sorhoz. A Szivárvány – amely hidat jelent föld és ég, anyag és lélek között – használatával arra emlékeztetjük magunkat, hogy a magasabb valójában nem különül el az alacsonyabbtól, hiszen a világon minden ugyanahhoz a hatalmas energiafolyamhoz tartozik. És a mennyország sem valami távoli hely, fent az égben, hanem valóság, mely arra vár, hogy megleld itt a földön.
Itt van tehát egy felfedezőút – egy út, mely végül túlvezet mindenen. Haladj rajta könnyedén, játékosan, a csúcsoktól a völgyekig, majd újra vissza a csúcsokra, és élvezd minden egyes lépésed zamatát. Tanulj a hibáidból – akkor nem tévedhetsz el.

Tűz lapok (tettek)

Víz lapok (érzelmek)

Felhők lapok (az elme)

Szivárvány lapok (fizikai világ)

Forrás: OSHO ZEN Tarot kártya

 

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!