Elengedni, de hogyan?

elengedés és újratanulásÉletünkben sokféle elengedni valónk lehet, lehetnek negatív energiák, minták, berögzülések, de van, hogy egy szeretett személyt kell elengednünk, mert közös utunk véget ért.
Az elengedésre nagyon sok módszer létezik, én most csak az egyszerűbb praktikákat osztom meg veletek, amik nekem is segítettek.

Az első, amit tudatosítani kell magunkban, hogy csakis szeretettel lehet bárkit elengedni! Mindaddig, amíg indulat van bennünk, harag, sértettség, bűntudat, vagy bármilyen rossz érzés, addig nem tudunk elszakadni tőle.
Minden elengedés sikerének ez lesz a kulcsa, hogy sikerül-e ezektől az érzésektől megválnunk. Tudnunk kell, hogy a múltból cipelt fájdalmakkal, neheztelésekkel és visszahúzó kapcsolatokkal rabságban tartjuk saját magunkat és egészségünket is veszélyeztetjük.

Egészségünk, nyugalmunk tekintetében az elengedés, a továbblépés, pozitív változásaink és belső fejlődésünk alapja. Ilyenkor, ha tudatosan gondolkodunk, elkezdjük boncolgatni a helyzetet és megpróbáljuk megfejteni, hogy mi miért is történt velünk.
Bevallom én ilyenkor segítségül szoktam hívni a Symbolon kártyát is, hogy megtudjam, tudat alatt melyik szerepszemélyiségem az, amelyik még esetleg ragaszkodik, mire kell még ráeszmélnem ahhoz, hogy a teljes elengedés megtörténjen. Amikor oda eljutunk, hogy nem azon rágódunk már, mit tettünk rosszul, miért történik mindez velünk, hanem arra koncentrálunk, hogy mi ebből számunkra a tanulni való, akkor egyszer csak azt vesszük észre, hogy sértett egónk kezd visszavonulót fújni és a békesség, a szabadság érzése áramlik szét bennünk.
Rájövünk arra is, hogy tulajdonképpen nem is a másik ember hiánya miatt szenvedünk, hanem inkább önmagunknak az a része hiányzik, aki az Ő távozásával szintén távozott.

szomorusagA szeretett személy elvesztése önkéntelenül belső változásra, egy részünk elengedésére késztet minket.
Fájdalmas emlékeket cipelünk, képtelenek vagyunk megbocsájtani a másiknak és önmagunknak is. Minden szerelemben, barátságban, családi kötődésben adunk és kapunk, megélünk pozitív és nehéz helyzeteket, melyek mind mind az élet részei.
Vállaljuk fel a felelősséget tapasztalásainkért, ekkor meg tudjuk bocsájtani és tanulni tudunk a „rosszból”.
Elengedni és megbocsájtani azt is jelenti, hogy nem mérgezzük magunkat tovább és engedélyt adunk magunknak a továbblépéshez.

Elengedésre egyik módszer a Ho’ponopono módszere.
A szeretet szemével kell látnunk a világot és felvállalni a felelősséget életünkért és mindenért, ami megjelenik benne.

„Sajnálom. Kérlek bocsáss meg! Köszönöm. Szeretlek.”

Ezzel a mantrával elfogadjuk, hogy minden, amit tapasztalunk az a mi teremtésünk, dolgunk van vele. Megbocsájtást kérünk és adunk magunknak, kifejezzük hálánkat és visszafogadjuk a szívünkbe, szeretetünkbe azt a részünket, aki az adott helyzetet teremtette.

Az elengedés sosem könnyű. Amikor negatív mintákat, berögzüléseket akarunk elengedni, akkor a nehézséget az adja, hogy ezek szinte beégtek a tudattalanunkba, mert ezeket hallgattuk mondjuk évekig, eszerint éltük mindennapjainkat, és igaz, hogy jól nem éreztük magunkat benne, de megszokott volt, ezáltal biztonságot adó komfortzónánkat képezte.
Minden elengedésben benne van az is, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, hogy merjünk önmagunk lenni, merjük elhinni, hogy egyedül is bármire képesek vagyunk.
Bármilyen furcsán hangzik, akár az aggodalmaink, a szorongásaink is komfortzónánk részei lehetnek, mert addig sem kell foglalkoznunk azzal, hogy milyen az, amikor az ember csak úgy bízik és hiszi, hogy az életében minden jól alakul. A Hit és a bizalom nagyon nehéz terület elismerem, sokan írnak, beszélnek róla, hogy mekkora teremtő erő van benne, főleg, ha szeretettel ötvözzük mindezt, de az az igazság, hogy szerintem sokan küzdünk még azzal, hogy saját életünkben ezt maradéktalanul megvalósítsuk.
Legtöbbször a ragaszkodásunk és a görcsös akarásunk is megakadályozhatja azt, hogy könnyed, boldog életet éljünk, és változtassunk azon, ami boldogtalanná tesz.

elengedés_teliholdA negatív minták elengedése hosszabb munkát igényel, a változtatás elhatározása mellett, napi szinten kell tudatosan is dolgozni azon, hogy ne a belénk rögzült minta szerint cselekedjünk. Ismerős az a mondat, hogy az „Élet nehéz, és küzdelmes, a pénzért keményen meg kell dolgoznunk!” ? És még sok ilyen mondat hangozhatott el gyermekkorunkban, ami észrevétlenül életünk részeivé vált. Felnőttünk és arra ébredtünk rá, hogy napi szinten küzdünk, hajtunk, hogy gyermekeinknek megadjunk mindent, csak időnk nincs rájuk a mindennapi robot mellett.
Mindemellett arra meg végképp nincs időnk, hogy saját igényeinkkel foglalkozzunk, hogy feltegyük magunknak a kérdést, vajon mit csinálnék szívesen? Mitől érezném jól magam? Pedig hol van az megírva, hogy az életet végig kell küzdeni? Elárulom, sehol. Csupán meg akarunk felelni családunk, környezetünk elvárásainak, automatizmusok szerint működünk ahelyett, hogy belső hangunkra hallgatnánk. Ha meg mégis fordítunk magunkra időt, akkor lehet, mindezt lelkiismeret furdalással tesszük, mert azt tanították nekünk, hogy ez önzőség.

A negatív minták elengedésével tehát az a dolgunk, hogy figyeljük a gondolatainkat, és amikor felmerülnek pl. aggodalmaink, akkor szembenézünk velük és megvizsgáljuk, hogy vajon miért is aggódunk? Valós dologért? Vagy még meg sem történt, de attól félünk, hogy meg fog történni? Rendszerint kiderül, hogy aggódásunk tárgya csupán félelmeink által generált vízió. Na ha ezt felismertük, akkor az már fél siker. A következő lépés az, hogy megtanuljunk a mostban élni, a jelen szépségeiért, eredményeiért hálásnak lenni. Nem szabad görcsösnek lenni, időt kell hagyni magunknak.

aggódásTehát mindannyiszor amikor azon kezdesz el aggódni, hogy lesz-e elég pénzed, elismerést hoz-e a munkád, vagy bármi más jövőbeli esemény miatt szorongsz, akkor gondolj arra, a probléma a mostban még nem létezik, viszont ezzel a negatív hozzáállással megteremtheted a borús jövőt. A legtöbbet azzal tehetsz a pozitív jövő megteremtéséért, ha most boldog vagy, és megadod magadnak azt, amit lelked megkíván.
Ne várd másoktól a megoldást, a saját sorsodat csakis te változtathatod meg. Kérhetsz külső segítséget, olyantól aki utat mutat, de a „munkát” neked kell elvégezned magadon, a változás felé vezető lépéseket neked kell megtenned.

szekrénypakolásElső lépésként végez szellemi nagytakarítást a fejedben. Fedezd fel azokat a gondolatokat, mintákat, hiteket, amik már idejét múltak, és határozd el a változást. Gondolj csak arra, hogy amikor egy szekrényben akarsz rendet tenni, és kiselejtezni a ruháidat, mit teszel? Először megnézed, mit rejt a szekrény, aztán szépen, egyenként megvizsgálod, melyik ruha az, aminek még helye van az életedben. Ha ez megvan, akkor zsákba gyűjtöd és megválsz tőle. És ekkor jöhetnek az új ruhák! No valahogy így folyik a szellemi nagytakarítás is. Megvizsgáljuk a gondolatokat, elengedjük ami már nem kell, és pozitív megerősítésekkel töltjük fel a helyét.
A selejtezésre váró gondolatok egyik elengedési módszere a listaírás. Egy üres lapra felírod mindazt, amitől szabadulni szeretnél és elégeted. Ezt akár naponta megteheted, esténként. Vagy dönthetsz úgy, hogy havonta égeted el, de minden nap feljegyzed azt, amire ráleltél. Ha ezt a megoldást választod, akkor tedd Teliholdkor, amikor az energiák az elengedést segítik.

Még egy fontos dolog! Sose hibáztasd magadat azért, ahol tartasz, csak egyszerűen határozd el a változást! Az elengedés egyik legfőbb segítője önmagunk szeretete és a hála. Hálás lehetsz magadnak, a környezetedben élőknek. Hálás lehetsz minden apró dologért, ami történik veled. A hála és a szeretet segítségével nem csak az elengedés válik könnyebbé, hanem életed hajója is a boldogság kikötőjébe érkezik.

 

főlép2
Dudás Mária
asztrológus, gyermekasztrológus szakértő
06/30-4515002

 

 

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!