A szeretet hatalma a gyermeknevelésben

gyerek_szeretetA SZERETET egy CSODA, a legnagyobb rezgésszámú energia, amivel a legjobb dolgokat vonzhatjuk be az életünkbe. Ha szeretettel közelítünk meg egy helyzetet, az erőt ad, építő jellegű megoldásokat hozhat.
Van egy érdekes mentális gyakorlat, ami bizonyítja az előbb leírtakat, ha van kedvetek, próbáljátok ki! Ketten kellenek hozzá.

Az egyikőtök szorítsa ökölbe a kezét és próbálja mindvégig így tartani. A másik feladata, hogy az összeszorított öklöt szétfeszítse. Ezt meg lehet próbálni erővel, erőszakosan, de próbáljátok meg szeretettel, simogatással, kedvességgel kinyitni. Az eredmény önmagáért fog beszélni!

Ha a szeretet a hozzáállásunk egy helyzethez, akkor a felszín mögé látunk, meglátjuk a probléma mögött rejlő igazságot. Akkor megláthatjuk, ahogy gyermekünk kezelhetetlenségével a belső bizonytalanságát kompenzálja, vagy a bennünk lévő feszültséget tükrözi. A szeretet hozzásegít, hogy adott helyzetben, ne bűnbakot keressünk, hanem tegyük fel a kérdést magunknak. Mi váltotta ki a másik emberből ezt a viselkedést irányomba?

Gyermekünk akkor boldog, amikor minket is boldognak érez.
Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy először a szülők önismeretéről és szemléletváltásáról írjak.

Kiegyensúlyozottságunkhoz szeretnünk és tisztelnünk kell magunkat. Éreznünk kell, tökéletesek vagyunk.
Mennyire szeretjük saját magunkat? Ezt legjobban emberi kapcsolatainkból tudjuk lemérni. Mit látunk? Mások szeretnek és tisztelnek minket? Ha nem ezt érezzük, akkor az elégedetlenséget magunkban is megtaláljuk.
Ideális esetben személyiségfejlődésünk ezen részét megoldjuk mire gyermeket vállalunk, és úgy nézünk az Anyaság feladata elé, hogy szeretjük magunkat, és tisztában vagyunk tökéletességünkkel.

Tanulás
Ha nem ezt érezzük, akkor az első lépésként tanuljuk ezt meg.

– Első lépésként tanuljuk meg magunkat kényeztetni, legyünk fontosak önmagunk számára. Adjuk meg saját magunknak a vágyott szeretetet, érzelmi biztonságot, elégítsük ki a lelki igényeinket. Vagy érezzük, mire van szükségünk, vagy segítségül hívhatjuk az asztrológiát, hiszen a születési horoszkópunkban a Hold állása világosan megmutatja ösztönös lelki igényünket.
– Második lépésként fókuszáljunk az élet örömeire és szépségeire, tanuljuk meg meglátni ezeket.
– Harmadik lépésként pedig tanuljunk meg pozitívan gondolkodni, a jelenben lenni, a jelen örömeivel és szépségeivel foglalkozni. Tanuljunk meg hálásnak lenni a legapróbb dolgokért is.

kislanyMár ezeknek az egyszerű dolgoknak a segítségével segítünk a saját önelfogadásunkban, megtanuljuk szeretni, és tisztelni magunkat, így a külső kritikák egyre kevésbé, majd egyáltalán nem találnak utat a lelkünkhöz.
Ez fontos lépés, mert ha bezárjuk a szívünket, saját védelmünk miatt, akkor könnyen az elégedetlenség, boldogtalanság sémájában találhatjuk magunkat.

Nyitottság
Teljesen nyitottá kell válnunk a szeretetre, hogy élvezni tudjuk annak minden csodáját.

Negatív gyermekkori minták akadályoznak minket legjobban érzelmi nyitottságunkban, mert előhívhatják félelmeinket, érzelmileg sérülhetünk.
Ezeket a gyermekkori mintákat tudjuk ellensúlyozni, ha megtanulunk gyengédnek és kedvesnek lenni magunkhoz. Legyünk fontosak saját életünkben.
És tanuljuk meg, minél több szeretetet adunk másoknak, annál többet kapunk majd vissza belőle.

Energiák
A szeretet energiájának növekedéséért, tegyünk olyan dolgokat, amik örömet és boldogságot okoznak.
– Legyünk kicsit újra gyermekek
– Bocsássunk meg a múltbeli sérelmeinkért, és bocsássunk meg saját magunknak is, hogy hagytuk, hogy ez megtörténjen velünk.
– Tanuljuk meg elfogadni a másik embert is tökéletesnek, tudjuk, negatív viselkedésével tükröt tart felénk.

A múlt elengedése, a megbocsátás nem könnyű feladat, szerintem ezt sokan megtapasztaltátok közülünk. Pedig, ha nem tudunk őszintén megbocsátani, akkor az emlék elfojtva tovább dolgozik bennünk.

Miért is fontos ez?
Mert pl. ha Édesanyánkkal gyermekkorunkban problémánk volt, akkor a probléma, mint egy beépített program fut a tudatalattinkban, háríthatjuk ezáltal anyai oldalunkat, ami akár a gyermekvállalást is akadályozhatja.
Ha egy gyermek igényeit, érzelmeit gyermekkorában elutasították, az sérülést okozott benne, és felnőttkorában érzelmi elutasításhoz vezet.
Akkor szeretjük igazán önmagunkat, ha elfogadjuk, minden érzésünk helyénvaló, csak úgy, mint tetteink, gondolkodásunk, viselkedésünk.
Szeressük azt is akivé válni szeretnénk. Ha Anyák szeretnénk lenni, akkor szeressük magunkat ebben a szerepben. Nagyon sok nő szenved attól, hogy a gyermek megszületése után kiszolgáltatott helyzetben érzi magát, alul értékeli saját anyai szerepét, ami akár a kapcsolat romlásához is vezethet.
Az igazi szeretet és boldogság megtalálásának útja, hogy felvállaljuk a felelősséget a minket körbevevő világgal kapcsolatban. Minden, ami belül van, az kivetítődik és tapasztalattá válik.
Ugyanezeket a bennünk zajló folyamatokat láthatjuk gyermekeinkben is, főleg az első hét évben.

Szimbolikus jelentések
A gyermek viselkedése, sőt betegségei is szimbolikusan azt tükrözik, ami az Anyában és a szülők kapcsolatában jelenik meg.

betegsegek

Egyik alkalommal egy 4 éves kisfiú Anyukája keresett meg. Amellett, hogy szerette volna megismerni gyermekét, szeretett volna arra is megoldást kapni, miért viselkedik egy ideje agresszíven gyermeke az oviban. Megnézve a gyermek születési adottságait nem igazán voltak agresszivitásra utaló jelek, viszont tisztán látszott, a szülők között nem harmonikus a kapcsolat.
Így a következő kérdésem az volt, hogyan is áll Apa és Anya épp egymással. Kiderült, épp nagyon feszült a kapcsolatuk, sőt Apa életében megjelent egy új szerelem. A gyerek előtt próbálták a harmonikus képet mutatni, nem veszekedtek, sőt Anya inkább hallgatott, mert próbálta kapcsolatukat megoldani. A kisfiú viszont érezte a feszültséget a szülők között. Az Anyukából áradó feszültség tükröződött a gyermek óvodai viselkedésében, agresszivitásában.

Azzal kezdtem az írásomat, hogy a SZERETET egy CSODA.
A szeretetben nincs félelem, ha szeretnek és szeretünk, akkor nem félünk és nem félnek tőlünk.
Az anyai szeretet is így működik ösztönösen, hiszen minden Anya a legszebbnek és legokosabbnak látja saját gyermekét. Az anyai szeretet az ami elfogadó és feltétel nélküli. Azonban a túlzásokkal vigyázni kell, rá kell éreznünk arra, mi gyermekünk igénye. Ezt mutatja meg például a gyermek születési horoszkópjában a Hold állása.
Ha hiányzik egy gyermek életéből a szülői szeretet, akkor felnőtt korában alacsony önértékeléssel és torz énképpel vergődhet.
Az önértékelés alapját az első hét évben a szülők visszajelzése adja. Ha ez pozitív, szeretetteljes és elfogadó, illeszkedve a gyermek EGYÉNISÉGÉHEZ, akkor nagyon jó alapokat kap.
Amennyiben ez negatív, akkor egész felnőtt életét megpecsételheti, és biztosan problémákat okoz az önértékelésében.

Elfogadás
A szeretet mellett az elfogadás is fontos. Mennyire tudjuk elfogadni gyermekünk egyéniségét? Elfogadjuk akkor is, ha felnőtt életét nem a mi elképzelésünk, meg nem élt vágyaink szerint valósítja meg?
Vagy állandó kritizálásunkkal, elégedetlenségünkkel erősítjük megfelelési vágyát?
Azzá válunk, amit magunkról gondolunk. Ha gyermekkorunkban sokat halljuk, „jaj de buta vagy!” vagy „hagyd Te ezt még nem tudod, majd Anya megcsinálja!”, akkor ezekkel azonosítjuk magunkat.
Ha ezeket sokat hallja egy gyermek, akkor elhiszi, lerakódik a tudat alattijában, mint egy telepített program, és folyamatosan akadályozza Őt.
Arról nem is beszélve, ha azt érezzük, valamit mindig le kell raknunk az asztalra, amiért majd szeretetet és elismerést kapunk, akkor szeretet koldussá válhatunk. Elhisszük, önmagunkért nem vagyunk szerethetők, később pedig teljesítmény kényszeresek, majd felnőttkorban munkamániássá válhatunk.

A jót megtalálni
Igyekezzünk először a jót meglátni, ne kritizáljuk, csak jobbító szándékkal fogalmazzuk meg a véleményünket.
Örüljünk gyermekünk teljesítményének, és biztassuk, mint egy jó edző, ha látjuk többre is képes.
Viszont ne erőltessünk rá olyan képességet, amiben gyenge és nem tehetséges. Egy humán beállítottságú gyermeket, ne akarjunk matematika tagozaton tovább tanultatni, azért mert akkor jobb eséllyel indulhat a felsőbb fokú intézményválasztásnál, vagy azért mert a szülők reál-beállítottságúak.
A szív szeretete áthidal minden különbséget. Lehet, hogy szülő és gyermek másképp gondolkodik és kommunikál, mégis megértik egymást, ha nem meggyőzni akarják a másikat saját elképzelésükről, hanem gondolatot cserélnek.
Nem szabad elvárásainknak lenni. Nem azért szeretjük gyermekeinket, mert egyszer sokra viszik, és büszkék lehetünk rá. Büszke vagyok rá, csak úgy, meghagyom a döntését, elfogadom, és lehet, hogy pont ettől válik motiváltabbá, sikerorientáltabbá.
Amikor hibázik, helytelenül viselkedik, akkor nem Őt ítélem el, hanem a tettét. Lássuk meg rosszaságában az esetleges okot. Lehet, csak kompenzálja ezzel saját belső bizonytalanságát.
Emellett nagyon fontos a szülői minta. Mert akkor várhatunk el Tőle valamit, ha azt látja a szülei is eszerint élnek. Ha felelősségteljes gyermeket szeretnénk, akkor lássa, saját magunkkal szemben is megvan ez az elvárásunk. Nem mutogatunk másokra, hibázunk, és be is valljuk, ha hibázunk. Tudjunk bocsánatot kérni akár saját gyermekünktől is, ha valamit elsőre nem jól láttunk, vagy ha igazságtalanok voltunk vele szemben.

A büntetés nem megoldás
A büntetés nem old meg semmit, az egész olyan, mint egy feloldozás. Rossz voltam, bűnhődöm, újra megtehetem.

Mit tegyünk helyette?
– Határozottan közöljük a véleményünket
– Fogalmazzuk meg az elvárásainkat
– Mutassuk meg hogyan teheti jóvá tettét
– Adjunk választási lehetőséget számára
– Oldjuk meg a problémát együtt

Természetesen nekünk szülőknek, az erősségünk a szeretetben van, de biztatnék mindenkit arra, hogy lépjen a fejlődés útjára, szeresse saját magát is, és ismerkedjen meg gyermekében lévő adottságokkal minél hamarabb.
A mai gyermekeknek egyre nagyobb szüksége van az igazi odafigyelésre, meghallgatásra és az elfogadásra. Ez a legtöbb, amit megtehetünk érte, amit tehetünk azért, hogy boldog felnőtté, igazi egyéniséggé váljon.
főlép2
Dudás Mária
gyermekasztrológus

06/30-4515002

Gyermekekkel kapcsolatos problémamegoldó tanácsadás skype-on!

Kapcsolatfelvétel

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Hozzászólások

A szeretet hatalma a gyermeknevelésben — 2 hozzászólás

  1. Imádtam ezt a ciket annyira elgondolkodtató és igaz minden igaz az utolsi betüig örömmel olvastam másképp látom a világott és probálok eszerint cselekedni köszönöm

  2. Szívesen és örülök, hogy olvassa az írásaimat!

Minden vélemény számít!