Symbolon kártya – Mnemoszüné

9-20MNEMOSZÜNÉ (Jelölés: Rák/Nyilas, Hold/Jupiter)
Összegzés: emlékezés, terápia, léleklátás, személyes igazság, múzsák

A kártya értelmezése
Az emberben mélyen elásva található személyes története, vagy másképpen fogalmazva szubjektív igazsága. De el van zárva ettől az igazságtól. Emlékezést megnehezítő akadályokat emelt elé, és ezek miatt nem férhet hozzá ezekhez a tartalmakhoz. Ami megmarad, az nem a szubjektív igazság, hanem a szubjektív vélemény, és ez mindenkinek van. Véleménye egyfajta védőburkot képez rajta, amely mögött valós szubjektív struktúrái húzódnak meg. Ennek a védőburoknak az átjárhatóvá tételére vagy megszüntetésére vállalkozik a kártyán ábrázolt szerepszemélyiség, MNEMOSZÜNÉ, az emlékezés istennője.
Őneki szenteltük egész játékunkat – ami titokban az ő nevét is viseli.
Ő a belső terapeuta. És természetesen ez a belső terapeuta egy nő! A férfiak sok mindenre jók és hasznosak, de az emlékezés feladatára nem felelnek meg. Egyszerűen nem akarnak a bensővel foglalkozni, mihez is kezdenének ezen a helyen, ahol semmit sem lehet elnyerni? Természetesen a férfiak is kitűnő terapeuták lehetnek, de csak akkor, ha a terápiás termet a bennük élő nővel, a Holdjukkal lépik át, és azt az igényt, hogy nyerniük kell, a terápiás terem ajtaja előtt hagyják.
MNEMOSZÜNÉ témája nem más, mint a terápia témája, más szóval az emlékezés témája. Ugyanakkor pedig küzdelmet jelent. Küzdelmet Léta, a felejtés hatalmának erői ellen. Léleklátásról van itt szó, és ezeket a betekintéseket Léta megpróbálja megakadályozni. Ez a küzdelem nem a győzelemről szól. Létát sohasem lehet legyőzni. Tulajdonképpen a lélekbe való leereszkedésről, és a félelmen végzett munkáról (a félelem Léta egyik neve) van szó. Léta seregei nem küzdenek, sőt megtagadják a küzdelmet, egyszerűen gátolják a betekintést. El akarnak ijeszteni, de ki kell tartanunk, és egyre mélyebbre kell hatolnunk az emlékezésbe.
Mnemoszüné leányai, a múzsák, hozzájárulnak ahhoz, hogy minden ember saját igazsága közelébe férkőzhessen, legyen az a zene, a költészet, a próza, az asztrológia (Uránia kifejezetten a csillagászat múzsája). Tehát nem mindig van szükség külső terapeutára, aki az emlékezést működésbe hozza. Körülöttünk a múzsák számtalan küldötte megtalálható. Megbízatásukat az istennő leányaiként minden esetben teljesítik.
Kártyánk tehát egyszerűen így hangzik: „Emlékezz!”

A kártya értelmezése
Kártyánk MNEMOSZÜNÉT ábrázolja, ahogyan egy a Vatikánban megtalálható szoborról már ismerhetjük. Bal oldalán Léta sötét vize folyik egy barlangból, jobb oldalán MNEMOSZÜNÉ vize csordogál. Azon a helyen áll, ahol a két ág egymással találkozik, és amelyet az istennő jelenlétében az emlékezés vize világosít meg és világít át. Ruhája eltakarja kezeit, mert ő nem a kezével gyógyít, mint egy orvos, ő a lélek segítője. Az őt jelképező állat a kabóca.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Ebben a pillanatban Léta vize folyik lelkeden keresztül, és nincs lehetőséged az emlékezésre. Tagadod, hogy egy terapeuta él benned, mert a felejtés hatalmában vagy. Igen, még azt sem hiszed el, hogy egyáltalán van valami, amire emlékezned kellene. Homály vesz körül. MNEMOSZÜNÉ mégis el akarja érni célját, közölni akarja veled, hogy problémádat csak abban az esetben tudod megoldani, ha emlékezni fogsz az emlékezésre.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
A problémán átvezető utadon a terápia egy formáját kell végigcsinálnod. Nincs feltétlenül szükség világi terapeutára – de azért segítséget jelentene. A terápia azt jelenti: merülj a mélye, és hozd fel magaddal a lelkedről szóló igazságot.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Bensődet illetően fontos felismerés birtokába kerültél utad végén. A következő történt: lemerültél a mélybe és emlékeztél.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.