Symbolon kártya – Fortuna

9-30FORTUNA (Jelölés: Oroszlán/Nyilas, Nap/Jupiter)
Összegzés: szerencse, szellemi tér, türelem, csillagok felé törekvés, mások csodálatának kivívása, Optimizmus, belső terapeuta, bizalom

A kártya értelmezése
A kártya azt tükrözi, amit hagyományosan szerencsének nevezünk (a német ’Glück’ szó szerencsét és egyúttal boldogságot is jelent). Mi ez a szerencse, amire mindannyian olyan intenzíven vadászunk? E szó eredetét ugyanis – ahogyan etimológusok is olyan szépen megfogalmazzák – homály fedi. Vagyis senki sem tudja mit is jelent valójában. A szerepszemélyiségek vizsgálata által egyet pontosan tudhatunk róla: semmiképpen sem valami anyagi dologra kell gondolnunk, amely a szerencse érzésével ajándékoz meg bennünket. Mindig valami lelki (Nap) és szellemi (Jupiter) dologról van szó, amely a bőségszaruból ránk hullik. Egyfajta optimizmusnak is nevezhetjük, egy olyan érzésnek, amely akkor keletkezik, ha valamilyen értelemben teljesség, bőség és gazdagság bontakozik ki bennünk.
A kártya azt üzeni, hogy most a szellemi fejlődés folyamatában veszünk részt, hogy a bennünk élő terapeuta egy olyan felismerést készít elő, amely lelkünket gazdagítani fogja. Egyfajta bizalom kezd bennünk növekedni, hogy a világ, jelenlegi formájában, minden lehetséges világok legjobbika. Én pedig így vagyok jó, ahogy vagyok.
Az élet továbbhaladást, állandó keresést jelent. Az élet ellentéte a „tétlenség”, a „megtartás”, a „megmerevedés”. És ez a kártya segítségünkre siető gesztus akar lenni, hogy életünket bővítsük, szellemileg továbbhaladjunk.
Ebben a pillanatban a Csodálatos keresése a feladatod!
Természetesen ez a kártya is rendelkezik rejtett árnyoldallal: a nagy gesztus ellenpólusa a hétköznapi kicsinyesség. A képen ábrázolt férfi is azt mondja: most elérek a csillagokig – de jaj, az ember olyan kicsinyes! A csodát és a csodálatot keresi, a nagyságot és a szerencsét, a felismeréseket és a filozófiai beszélgetéseket. Ezek által akar felnövekedni, és a nagy Megvilágosultakhoz akar tartozni, és nem veszi észre, hogy ilyen módon könnyen egyoldalúvá válhat. Toleranciája könnyen válik magamutogatássá. Hiszen hol vannak a többiek az ő nagyságához képest!
De a kártya tulajdonképpeni témája így hangzik: tanulj meg bízni!
Bízz annak az erejében, aki életedbe felismeréseket küld. Fordulj jobban a szellemi és lelki erők felé, a materiálisak helyett. A gazdagság és a világ dicsősége hamar elmúlik, de amit szellemileg vetettél és arattál, az örökké megmarad.

A kártya értelmezése
Egy középkorú férfi áll a szántóföldön, és a bőségszaru ráhulló szellemi csillagocskáiban fürdik. Ahogyan anyagi értelemben a föld is megtermékenyült, szellemi értelemben ő is termékennyé válik. Igen, egy megtermékenyülési folyamatot láthatunk itt. A férfi lehunyja szemét, de nem szemlélődve vagy meditálva (mint a VISSZAVONULÁS kártyáján), hanem a kapott ajándékon töprengve.
Szellemi változásokon megy keresztül.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Bensőd legmélyén aggasztó bizalomhiányban szenvedsz. Optimizmusodat elvesztetted, felismeréseidben már nem bízol meg. Az az érzésed, hogy a kozmikus bőségszarutól leválasztottak. Nyújtod a kezed, de semmi sem hullik bele. EGÓ-d már nem hallgat a benned élő, mindig jelenlévő terapeutára – a religióhoz vezető hidat leromboltad.
E folyamatnak nagyzási hóbort is lehet a következménye.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Utadon egyedül és kizárólag arra a bizalomra van szükséged, hogy te vagy az, aki felülről, az Égből minden „jót” megkapsz, ami majd végig elkísér életedben. Az Ég számodra az egyedüli gyógyszer és vigasz. Ezzel a segítséggel új tapasztalatokat kell szerezned, és eddigi határaidat ki kell tágítanod.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Utad megérte a fáradtságot. A bőségszaru újra kiönti rád adományait. A felismerések visszatérnek, és azt, amit szerencsének (vagy boldogságnak) lehet nevezni, újra érezni fogod. Figyelsz arra, hogy a nagyzási hóbortod határok között maradjon, és éned ne legyen túláradó.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.