Symbolon kártya – Az EGO

5egónagyAZ EGO (Jelölés: Oroszlán, Nap)
Összegzés: hatalom, akarat, egyéniség, nagyszerűség, nemzőerő, kreativitás, szexualitás

A kártya értelmezése
Ez a szerepszemélyiség az élet színdarabjának férfi főszereplője. Nem más Ő, mint őfelsége, az EGO. Ez a szerepszemélyiség jelképezi ugyanakkor a kitörni vágyó életerőt is, amely kibontakozást és kreativitást sürget, és alkotásra ösztönöz. De ő képviseli a – gyakran be nem vallott – vágyat is, hogy birodalmunkban királyok lehessünk, és ezáltal minél több hatalmunk legyen. Az EGO az ember önmagával való azonosulásának fő hordozója. Ez a szerepszemélyiség szólal meg bennünk legtöbbször „énként’”, általában a következő szavakkal: „ én akarok valamit” vagy „én vagyok valaki”, mert ő hordozza az akaraterőt és az életerőt. A HARCOS (lásd ott) is hordoz magában akaratot, mégpedig a tett akarását, de az EGO lelki akarása, amely általában fölfelé törekszik a karrier, az egyéniség felé, valamivel mélyebbre nyúlik, mint a HARCOS aktív akarata.
Az EGO-ban található meg a hatalom akarása!
Ezt a szerepszemélyiséget két oldalról kell megvizsgálnunk: míg az egyik oldalon találjuk az életörömöt, a termékenységet, a szexualitást (mint a lehetőségek kreatív játékát), a zene, a művészet és a játék sugárzó erejét, addig ugyanazon érem másik oldalán a felemelkedés és az uralkodás kényszerét találjuk. Az pedig végzetesen téves következtetés lenne, ha azt hinnénk, hogy az egyik lehetséges a másik nélkül! Hiszen e szerepszemélyiség kedvenc játéka mindkét oldal kifejezésre juttatása: A oldal megszeret valakit, hogy azután a szeretetben teljes alkotóerejét kiélhesse. B oldal pedig megszerzi a hatalmat, az ahhoz vezető úton pedig elpusztítja a terhesnek ítélt, a konkurenciaharcban a királyi címért vetélkedő ellenfeleit.
Ez a szerepszemélyiség nagymértékben ellenáll az emlékezésnek. A trón biztos tudatában, még álmában sem gondol arra, hogy a lélekhez forduljon. Miért is lenne szüksége az emlékezésre? Hiszen jól érzi magát! Csupán abban a pillanatban kapnak az emlékezés hatalmai esélyt arra, hogy tudatán áthatoljanak, amikor a király mély válságot él át. (Aki éppen nagyon szerelmes, vagy akinek nagy sikerei vannak az üzleti életben, soha nem gondolna arra, hogy éppen most menjen el egy terápiára.) Ennyiben pedig az érintetlen ego az emlékezés legnagyobb ellensége.

A kártya értelmezése
Egy férfi ül a trónon, és a hatalmi jelvényeket tartja a kezében. A korona szimbolizálja, hogy hatalmasabb a többieknél (és ragyogóbb, mert koronája aranyból van). A jogar (amely a buzogányból származik) arra mutat rá, hogy anyagi értelemben is ő a leghatalmasabb. Az országalma azt a világot jeleníti meg, amelyen uralkodik. A trónja emelvényen helyezkedik el, tehát mások felett áll. A háttérben a napkorong, amely mindig is az egyiptomi napkirályok szimbóluma volt. Úgy hiszi, ő a korlátok nélküli uralkodó, senki sem versenyezhet nagyságával és dicsőségével.

A kártya jelentése a kirakás rendszerében

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Nem találod az utat a lelked mélyén rejlő életerőhöz és örömhöz. Lehetséges, hogy elvesztett hatalmadat és erőtlenségedet külső hatalmi megnyilvánulásokkal próbálod kiegyenlíteni, vagyis a külvilágban uralmad külső jegyeit igyekszel helyreállítani. De mindez hiába, mert a magad felé irányuló szeretetedet elveszítetted. A következő kérdést kell feltenned magadnak: hová tűnt az élet? Próbáld meg elfogadni, hogy ebben a pillanatban a „vesztesek utcájába” kerültél. Isten hozott a klubban!

b) (következő kártyaként) Út a problémán keresztül
A te utad most azt jelenti, hogy meg kell tanulnod magadat, identitásodat, igazi énedet kifejezni.
Akkor is, ha a többiek ezáltal megbántva érezhetik magukat, nem marad más hátra, mint az, hogy önmagad légy! Nem is olyan könnyű, mint ahogyan hangzik: éld az életedet!

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Utad végén újra élsz. Az erő, az életteliség, amelyeket talán ebben a pillanatban nélkülözöl, visszatérnek hozzád. A Nap felkel, új nap kezdődik.
A szíved újra a helyén van.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

 

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.