Symbolon kártya – A Színész

3-26A SZÍNÉSZ (Jelölés: Oroszlán/Ikrek, Nap/Merkúr)
Összegzés: szerep, önábrázolás, kölcsönvett identitás, „színház”, díszlet, intellektualizálás

A kártya értelmezése
A németben a „színész” szó (’Schauspieler’) két részből áll (’Schau’ – szemle, bemutatás, ’Spieler’ – játékos). Egyrészt arról van szó, hogy a király be akarja mutatni nagyszerűségét. A kártya másik fontos jelentése pedig a játék. Összefoglalva így értelmezhető a kártya: a király szerepet játszik (a színházban).
A kártya a következő titokra szeretne emlékeztetni: a szereplő nem király – ezt a szerepet csak eljátssza! Ezt persze senkinek sem szabad észrevennie, még neki magának sem.
A királyi szerep kötelez, tehát fontosnak és kiemelkedőnek kell tartania magát, ezért az érintett szerepszemélyiségnek gondoskodnia kell arról, hogy a legjelentéktelenebb mindennapokból is a királyi játék kulisszája váljon. Bizonyos emberek ilyen esetekben különösen szívesen szónokolnak: kívülről fel tudják mondani majdnem az egész „Faustot”, vagy fel tudják sorolni az utóbbi 30 év irodalmi Nobel-díjasait. Tehát a nagyság ábrázolásáról, fitogtatásáról van szó, és mivel Merkúr témája legszívesebben intellektuálisan-verbálisan nyilatkozik meg, könnyen megtalálhatjuk itt azt, akit „felvágósnak”, „hencegőnek” neveznek, az olyan embert, aki nagyobbnak akarja mutatni magát, mint amilyen valójában. Olyan ő, mint hajdan Münchhausen báró, aki olyan történeteket mesél el, amelyekben ő játssza a fontos szerepet. A német nyelvben a „valaki szerepet játszik valamiben” kifejezés kétértelmű. Egyrészt jelzi, hogy valaki részt vesz valamiben, másrészt pedig azt jelenti, hogy valaki megjátssza magát. E két jelentésbeli véglet között találhatjuk meg kártyánkat: azért játszom szerepet, hogy fontossá váljak. Azért játszom, hogy legyek valaki. A gyermekre azt mondjuk cirkuszol (németül színházat rendez), de ugyanezt nem mondhatjuk el erről a szerepszemélyiségről, mert ő hisz abban, hogy igazából ilyen.
Mégis a probléma mélyén egyfajta kölcsönvett identitás rejlik, az, hogy több „ragyogást” (show-t) akarok, mint amennyi egyébként megillet. Ha pedig elveszik a szerepemet, vagyis elveszítem titkos súgómat, aki a szövegeimet adja, akkor lehetséges, hogy egyszer csak üres kézzel állok itt, és már nem tudom, honnan is szerezzem be a nagyságomat. Lehetséges, hogy ilyenkor az az érzésem támad, hogy egy senki vagyok, nincsen identitásom. A kulisszák mögé vetett pillantásommal egyszeriben azt veszem észre, hogy királyi palástom (amely elölről nézve nagyon mutatós) hátulról nézve hanyagul van összefércelve.
Mégis a SZÍNÉSZ ilyenkor azonnal trükkhöz folyamodik, és Shakespeare-t idézi: „Színház az egész világ…”

A kártya értelmezése
A király egy színpadon járkál föl-alá, és saját szövegét idézi. Nem igazi király, csak eljátssza ezt a szerepet. Annak a „szerepnek” a szövegét olvassa fel, amelyet Hermész-Merkúr, az istenek küldötte adott át neki. Lába alatt látható a súgólyuk, arra az esetre, ha nem tudná folytatni szerepét, vagy nem tudná felolvasni (mert királyként túl hiú, hogy szemüveget tegyen fel). A színpad előtt látható a közönség. a nézők tudják, hogy palástja és koronája csak színház kelléktárának darabjai.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Nem sejted, hogy jelenlegi helyzetedben csak egy szerepet játszol. Valódi éned a szerep mögött rejtőzik, és sokáig tarthat, amíg ezt beismered magadnak. Mindenesetre már gyanakodsz, hogy most nem vagy éppen nagyon valódi vagy eredeti, de ebben a pillanatban elegendő, ha tudod, hogy fontosságodat csak kölcsönvetted, csak megjátszod. Természetesen félsz, hogy leleplezhetnek.
De ki az, aki a maszk mögött rejtőzik?
Ki az, aki egyáltalán még jelen van?

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Játszd a szerepedet. Menj fel a színpadra, és add elő. Ne zavarjon, hogy nem vagy vele azonos. A színpad ebben a pillanatban a te világod, tehát játssz olyan jól, ahogyan csak tudsz. Számodra ez valahogy hamisan hangzik? Ne törődj vele – utadon most ezt követelik meg tőled. Tartsd magad olyan fontosnak, amilyen a szereped.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Most úgy játszod szerepedet, hogy már nem azonosítod magad vele. Könnyedén veszed a helyzetet, mert tudod, hogy egy játék résztvevője vagy csupán. Képes vagy kiállni valódi önmagad mellett a többiek előtt is. Ki az, aki most már leleplezhetne téged?

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.