Symbolon kártya – A szerető

2szeretőnagyA SZERETŐ (Jelölés: Bika, Vénusz)
Összegzés: érték, vonzó dolgok, tulajdon, társasági szellem, testi szépség

A kártya értelmezése
A címként választott megnevezés, a SZERETŐ (németül DIE GELIEBTE, tehát nőneműként megnevezett szerepszemélyiség), egy kicsit megtévesztő, mert a kártya mindkét nem számára ugyanazt jelenti. Képünk ugyanis egy olyan szerepszemélyiség szimbóluma, amelynek nagyon fontos, hogy külső, testi szépsége miatt szeressék. Mint a mesebeli királylány, a tükörbe néz, és azt reméli, hogy a tükör elmondja neki, hogy ő a legszebb a világon, és azt tükrözi vissza, amit a többiek vonzónak találnak benne: a szeretőt. E szerepszemélyiség fő energiái ugyanis az értékekre irányulnak, különösen arra a kérdésre: hogyan jeleníthetem meg a többiek szemében (és természetesen a sajátoméban) értékeimet – és lehetőség szerint hogyan növelhetem meg azokat?
Így tehát ő az a szerepszemélyiség, aki először is külsőleg, testileg próbál meg smink vagy szép ruhák segítségével kívánatossá válni, aki magát értékes dolgokkal ékesíti és veszi körül, azt várva, hogy ezek a dolgok vonzerejét növeljék. Ebből a szerepszemélyiségből él ma az egész kozmetikai és divatiparág, valamint a plasztikai-sebészet is. Mindent megtesznek azért, hogy ez a szerepszemélyiség az arra érzékenyek csoportja számára fontos és értékes legyen. Midnek jelentős anyagiakkal kapcsolatos dologban benne van a keze: legyenek ezek részvények, telkek, bankszámlák, bélyegek vagy festmények. Ez a szerepszemélyiség mindig emelni szeretné önértékelését (a régi takarékpénztár- mottó szerint: akkor érsz valamit, ha van valamid!).
Az érzékiség és az erotika témáját is ez a szerepszemélyiség irányítja – de nem a szexualitás szempontjából! Pontosabban fogalmazva: a Vénusz-érzékiség csábító szépséget jelent, amely a közelség és a testi kapcsolat létrehozásáért felelős, amely rendelkezik külső vonzerővel, és azzal a céllal bocsátkozik érzéki játékba (flörtbe), hogy ő váljon a vágy egyedül áhított tárgyává. Nevezhetjük ezt a közelség iránti igénynek, és jelenti azt a vágyat, hogy fontossá és értékessé váljon. Hogy azután a flörtöt követő szexualitás megfelel-e annak, amit Vénusz megígért, azt már más szerepszemélyiségek határozzák meg (pl. a Nap – az Ego). Vénusz ezen kívül a barátságért, hűségért, a társaság szellemért, és a megbízhatóságért is felelős.

A kártya értelmezése
A kép fiatal nőt ábrázol, aki a buja-érzékiség jelképeivel van körülvéve. Szereti a kényelmet és a szépséget. Vonzerejét újra és újra megerősíti azáltal, hogy a tükörben nézegeti magát. Már vár is rá a szépségfürdő és az értékes ékszerek. Nagyon becses lényt testesít meg, olyat, akivel minden férfi szívesen „ékesítené” magát – akit azonban nem mindenki „engedhet’ meg magának. A szőlő és a gyümölcsök azt jelzik, hogy az étkezés örömeit sem veti meg, szívesen lát hozzá egy kiadós falatozáshoz.

A kártya jelentése kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Bensőd legmélyén értéktelennek tartod magad, és ez az érzés elhatalmasodott rajtad. Áldozatnak tekinted magad. Kisebbrendűségi érzésednek, a „nem szeretem magam” állapotnak meg kellene nyilvánulnia. Már nem elég, ha külső szépséggel veszed körül magad, vagy ha vadászatra indulsz: vajon szeret-e még téged valaki, meg tudsz-e kapni még valakit, ágyba tudod-e vinni. A kártya az értéktelenség és kisebbrendűség érzésére akar emlékeztetni, amelyeket most tudatosan meg kell élned.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Amennyire az ezoterikus körökben az anyagtól és testiségtől való „elszakadást” hirdetik, a te feladatod most az, hogy Vénuszoddal foglalkozz, vagyis barátkozz meg vele. Csak amit egyszer a birokunkba vettünk, amit egészen a magunkévá tettünk, azt tudjuk végül el is engedni. Tanuld meg az életet érzéki tapasztalatként átélni, és testedet, mint lelked lakóhelyét tisztelni, ugyanakkor ne értékeld túl, és ne fordíts rá túl sok energiát.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Az út végére kidolgoztad önértékelésed érzését. Megtanultad, hogy a dolgokat reálisan értékeld, hogy annak tartsd őket, amik: dolgoknak.
Elfogadod a helyedet, elfogadod, hogy olyan vagy, amilyen. A helyzet lehet, hogy nem változott meg, de most másképp értékeled azt.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.