Symbolon kártya – A Szabadulás

11-22A SZABADULÁS (Jelölés: Rák/Vízöntő, Hold/Uránusz)
Összegzés: érzelmi elszakadás, búcsú a gyermekkortól, szabadság fagyossága, védtelenség hazátlanság

A kártya értelmezése
Társadalmunkban a legtöbb ember életének első 30-40 évében tartozik valakihez vagy valamihez. Tagja valamilyen intézménynek (család, egyetem, házasság, egyesület, cég stb.), és ezáltal bizonyos védettséget, biztonságot élvez, tojáshéjba burkoltan él. Ennek a belsejében még alig van köze ehhez a kártyánkhoz. E lap témáját hosszú ideig nem is érti, mert ez arról beszél, milyen is, ha a tojás héja feltörik, és nincsen újabb rejtekhely, amelybe újra elbújhatna. A primitív népek körülbelül 13 éves korukban beavatják a fiatalokat a szabadság eme birodalmába. Például a gyermekeket két hétre kiteszik a vadonba. Ha nem jönnek vissza, meghaltak, ha visszajönnek, felnőtteknek tekintik őket! Szabadoknak és függetleneknek. Ilyen, vagy ehhez hasonló rituálé nálunk nem létezik intézményes formába – aminek pedig az a következménye, hogy ma a legtöbb 50 éves (legyen az féri vagy nő) se nem szabad, se nem felnőtt. Ezzel a kártyával olyan szerepszemélyiséget mutatunk be, aki szabadságba akar beavatni bennünket. Ki akar szakítani minket az egyetemről, házasságból, a cégből, röviden: a védettségből, és abban akar segíteni, hogy egyedül is tudjunk létezni. Mivel azonban ezt senki sem vállalja szívesen, ennek a szerepszemélyiségnek a fellépését általában óriási traumaként és fádalomként éljük meg, amely alapjaiban rázza meg személyiségünket. Olyan magányos vagyok most, melegség és biztonság, a szülők védelme nélkül – zokogunk ilyenkor. Az ezzel a szerepszemélyiséggel történő konfrontációnkat megpróbáljuk amilyen gyorsan csak lehet, meg nem történtté tenni, például, úgy, hogy belezuhanunk egy új kapcsolatba, új családot alapítunk, vagy egy új egyesületbe lépünk be. A fájdalom átélésének lehetőségét, és az önálló egyéniséggé válást újra elkerüljük, Amíg az egyik tojáshéjat mindig egy újabb követi, addig valójában csak töltelék és kolonc vagyunk, és GYERMEK maradunk. Gonoszkodva azt is mondhatnánk, hogy a mai kapcsolatok nagy részben két kolonc kapaszkodik egymásba, hogy ne legyenek egyedül, és ne fázzanak. Így azonban nem nevezhetők a saját útjukat járó egyéniségeknek, hanem gyermeki impulzusoknak engedelmeskedve, a becézések meleg takarója alá bújnak. Ha pedig a kártyán ábrázolt szerepszemélyiség ismét felbukkan, ők újra hazátlannak érzik magukat, és nagy bajban vannak.
Ezért a SZABADULÁS szerepszemélyiségének még gyakran kell életünkbe ellátogatnia, amíg el nem éri célját – amíg nem leszünk olyan felnőtt egyéniségek, akik saját útjukat járják, másokat nem zsarolnak érzelmileg, és önmaguk sem zsarolhatók. Végül kifejlődik a felnőtt nő, aki elérte teljes szabadságát. Egy nőre vonatkoztatva ezenkívül ez a kártya a következőt is jelentheti: nem volt melletted gyermekkorodban édesanya, ezért nem tudod vele azonosítani magad. Úgy érzed, nem tartozol semmilyen családhoz, kitaszított vagy, idegen egy idegen országban. Ha férfi vagy a kártya a következő témát is hordozza: nincsen kiérlelt anyakép benned, és ezért az intimitás hiányában szenvedsz.
A kártya jelentésének mélyén egyfajta nemi irritáció található, hiányzó nemi azonosságtudat: olykor magad sem tudod, hogy lelked mélyén férfi vagy nő vagy-e. Ennek az irritációnak mélyebb értelme van – ne próbáld tehát magad egyoldalúan meghatározni, mintha egyértelműen valahova tartoznod kellene.

A kártya értelmezése
Egy nemtelen lény éppen egy belülről feltört tojáshéjból száll ki. Ez a szerepszemélyiség se nem férfi, se nem nő, hanem tulajdonképpen még a pubertáskor előtt áll. Vagyis: először valamilyen – akár női, akár férfi – nemet hordozó lénnyé kell változnia. Mindkét esetben a tojás burka túl kicsi már, és nem kínál védelmet a szerepszemélyiségnek. Ugyan a táj, ahová került, nagyon hideg, de az első virágokat már látni lehet, és egy kezdődő nap hajnalodik. A Nap erősödő fénye pedig néhány hónapon belül eltünteti a havat.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Nem akarod tudomásul venni, hogy a védettség ideje elmúlt. Fejlődésed már régóta esedékes, legfőbb ideje, hogy kibújj a tojásból, és felkészülj egy új fejlődési korszakra. Mivel mégiscsak félsz attól, hogy a túl szűkké vált formát elhagyd („de hiszen itt minden olyan kényelmes volt” – nyafogod), lehetséges, hogy a védőburkot erőszakkal, kívülről kell feltörni.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Most már tudod, hogy a burkon mély repedések vannak, és hogy magadból valami újat kell megszülnöd. Életed egy része elöregedett. Utadon a burok maradékait még félre kell löknöd, és ez munkába és fájdalomba kerül – de tudod, hogy már nincsen visszaút.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Kibújtál a tojáshéjból, és először még hideget érzel magad körül, de ez – ahogyan már tudod is – hozzátartozik a felnőtt léthez. Idővel egyre több erőd lesz, és lelked meg fog „tollasodni”. Ez – Platón szavai szerint – a legfontosabb, ami egy lélekkel történhet.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.