Symbolon kártya – A Jégkirálynő

10-21A JÉGKIRÁLYNŐ (Jelölés: Rák/Bak, Hold/Szaturnusz)
Összegzés: megkeményedett nőiesség, magányos gyermek, szigorú anya, bűntudat, depresszió

A kártya értelmezése
Két összeférhetetlen találkozásáról beszél ez a lap. A Rák és a Bak állatövi jegyei egymással szemben állnak, így első pillantásra valami összebékíthetetlent képeznek. Az egyik oldalon a Hold áll, a „kisgyermek”, melegség és védettség utáni vágyával, a másik oldalon pedig a keménység és a felelősség szaturnikus igényét találjuk. Ebben a feszültségben a GYERMEKNEK alig van más esélye, mint hogy egy kőfal mögé elbarikádozza magát, érzelmeit befagyassza és törvényszegőnek tartsa magát. Pácienseink szavaival élve „Márvány-anyaméhbe” húzódik vissza, és ott próbálja megkeresni azt a védelmet, amelyet a világ felszínén nem tudott megtalálni.
Makacs és rideg daccal büntet mindenkit, aki mégis közeledni merészel.
A Hold témája azonban nemcsak a GYERMEKET írja le, hanem az ember nőies oldalát is (lásd a „Nőiesség” kártyáját), tehát a felnőtt nőt, akit a kártya is ábrázol. Ebben a nőben a lelke mélyén még ott van a megöregedett és megmerevedett GYERMEK, és bizalmatlanul őrködik a világ minden rezdülésén. Bár a nő felnőttnek tartja magát, és úgy is néz ki, de még mindig gyermekkori sebeivel foglalkozik, ezért környezetére a megbántott GYERMEK szemével tekint.
Most vizsgáljuk meg ezt a nőt a Szaturnusz szemszögéből: a dacos GYERMEK megtagadja, hogy felnőtté váljon, és az életért vállalt felelősséget a felnőtt nő vállaira helyezi. Összességében megtagadja, hogy valamiért is felelősséget vállaljon, és a Szaturnuszra helyez minden terhet, aki viszont már nem bír el többet. Így ő is rosszkedvű, mogorva, és örömtelen lesz, ugyanakkor saját lelke ellenségévé válik. Szaturnusz keménységét a GYERMEK a külvilágba vetíti ki, és ezért ott sorsszerűen újra szembe kell nézniük egymással. Ezáltal a nő is hűvös és megközelíthetetlen lesz, és már nem akarja magát a külvilág tükrében felismerni. A tükör eltörött. Így keletkezik az az érzése, hogy a hidegség a külvilágból származik, és csak a világ hibás. a GYERMEK (és a nő) most arra vár, hogy jöjjön valaki a külvilágból, aki meleg szívével a befagyott könnyeket újra felolvasztja.

A kártya értelmezése
Egy nőt láthatunk a befagyott érzelmek jégvilágában. A megfagyott víz a megkeményedett érzelmek szimbóluma. Nem tud sírni, könnyei jéggé merevedtek. Érzelmei nem áramolhatnak szabadon, mert megszilárdultak. A jobb kezében látható tükör eltörött, mert minden vétkéért másokat okol, nem akarja saját magát visszatükrözi. Saját magát már képtelen meglátni. A kastély, amelyben sérelmeiért vállalhatná a felelősséget, és ezzel együtt átvehetné királynői méltóságát, még távol van. Mégis, a telihold, a kiteljesedett nőiesség szimbóluma látható a háttérben, és arra vár, hogy egy nap a királynő belépjen a kastély kapuján.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Problémád alapját az a szerepszemélyiség képezi, amely elzárja érzelmeit. Sündisznó-tüskéket növesztettél, érzelmeidet kőfallal vetted körül („érzelmi páncél”), és most hidegen és megközelíthetetlenül viselkedsz. A feladatod így hangzik: ne a világot tedd felelőssé keménységedért. hanem találd meg azt önmagadban!

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Ideje felnőtté válnod. Segítségül felteheted magadnak a következő kérdést: hol maradnak a könnyeim? Csak a veszteség könnyei által (nem összetévesztendő az önsajnálat könnyeivel – ezeket könnyű átélni), és nem a megsértett érzelmek által csillanhat fel benned a nőiesség.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Az út végén jobban tudod vállalni a felelősséget saját megkövesedett érzelmeidért. Saját keménységedért akkor már nem másokat hibáztatsz. Tudod, hogy az is hozzád tartozik! Csak ez a felismerés hozhat enyhülést számodra, a jég csak ekképpen olvadhat fel.

Forrás: Peter Orban – Thea Weller – Ingrid Zinnel: Symbolon
Symbolon kártya tanfolyam itt!

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.