Hogyan változtasd meg? – Szokások és viselkedésminták rabságában

woman-918781_960_720A mindennapi viselkedésünket, reakcióinkat, rögzült viselkedésminták és szokások alakítják, amik vagy segítenek bennünket, vagy épp ellentétesen, inkább gátolnak a változásban.

Ehhez még hozzáadódhatnak azok a gondolkodásminták, amikkel napi szinten mérgezhetjük magunkat. Ahogy testünket időnként méregteleníteni érdemes, úgy igaz ez a lelki mérgekre is, néha ezen a téren sem árt egy kis tisztogatás.

Mit gondoltok, mivel mérgezzük, ostorozzuk magunkat napi szinten?
– Szarkasztikus megjegyzéseket teszünk magunkra!
– Sokszor lehülyézzük magunkat.
– Áldozatiságunkkal próbáljuk felhívni magunkra a figyelmet, panaszkodunk másoknak saját szerencsétlenségünkről.
– Csak gyengeségeinket vesszük észre, arra koncentrálunk.
– Sikerélményeinknek sem tudunk igazán örülni, még abban is hibát keresünk, mit tehettünk volna jobban.

Az állandó önostorozásból csakis úgy tudtok kilábalni, ha elkezditek figyelni saját működéseteket. Minden ilyen gondolat után tegyétek fel magatoknak a kérdést: „Hogyan tudnék változtatni ezen?”
Ezzel a módszerrel az állandóan fékező negatív gondolatokat át tudjátok alakítani pozitív, előrelendítő gondolkodássá.

De most folytassuk a másik „mumussal”, a szokásokkal és a viselkedésmintákkal.
alvás_meditációSzokásaink azok a mindennapi rutinok, amik egyszerűen csak megtörténnek, amire nem kell magatokat emlékeztetnetek. Például, amikor alszol, nem kell emlékeztetned magadat arra, hogy vegyél közben levegőt. Tudattalanunkban több ezer program dolgozik azért, hogy fizikai testünk önműködő legyen. Ezek a hasznos szokásaink. Szintén hasznos, hogy megtanultunk járni és beszélni, ezek is szokások, minták.
Vannak azonban személyre szabott mintáink is, minek hatására egy adott szituációban mindig hasonlóan viselkedünk anélkül, hogy azt végiggondolnánk. Vannak, akik állandóan elvesztik a pénzüket, és vannak, akik mindig elkésnek. Ezek a szerencsétlenség minták, amik katasztrófa helyzeteket idéznek elő életünkben. Ezeket a körülményeket tudatalattinkban lejátszódó programok irányítják. De ezen is lehet változtatni, jobb időbeosztással, tervezéssel, koncentrálással.
Az, hogy pl. nőként, mennyire értékeljük magunkat, azt egyfelől befolyásolhatja édesanyánk női mintáihoz való viszonya. Erre aztán rakódik az első hét év megtapasztalása, majd ezen mintákkal felpakolva gyűjtjük be a későbbi tapasztalatainkat. Tehát ha Anya vergődött a saját céljai, és anyai kötelességei között, és ezt nem tudta kiegyensúlyozni, akkor nagy valószínűséggel nálunk is megjelenik ez a probléma (ez egyfajta karma áttétel), hogy megoldjuk.

gondolatainkAhhoz, hogy megváltozzon önképünk, leszámoljunk a nem támogató viselkedésmintáinkkal, át kell programozni a mélyen lévő mintákat. Mint amikor egy számítógépre frissebb verziót telepítünk. Ezt pozitív megerősítésekkel, magunkról alkotott pozitív képpel és önmagunk feltétel nélküli szeretetével tudjuk megtenni.

Egy-egy rossz viselkedésminta egy kisördöghöz hasonlítható, amely rátelepszik a gondolataitokra, és nem tudtok megszabadulni tőle. Van egy jó hír viszont, a kisördög nem ti vagytok. Dönthettek úgy, hogy megváltoztatjátok a programjaitokat, de ez erőfeszítéssel jár.

kisördögElső lépés, ismerjétek fel, és nézzetek szembe saját kisördögötökkel.
Nem kell belemennetek a játékába, egyszerűen csak ismerjétek fel, és hozzátok tudtára, hogy lebukott, hiába erőlködik ti a változást választottátok. Akinek van kedve, a probléma mögé nézhet, honnan ered, kitől tanulta, látta. Ez segít abban, hogy valóban elhatárolódjatok a számotokra nem tetsző megszokásoktól.
Ezután jöhetnek a pozitív gondolatok, megerősítések a tudatalattitok számára.

Segít a változásotokban, ha elképzelitek milyenné váltok!
Amilyen képet eddig elképzeltetek magatokról, az tett azzá, amilyenek most vagytok. Amikor ezen a képzeletetekben megjelenő képen változtattok, akkor ti is változni fogtok. Ugyanez igaz, ha valamilyen cselekvést akartok sikeressé tenni. Képzeljétek el azt is, a legapróbb részletekig, és lássátok magatokat határozottnak, és lássátok, ahogy megoldjátok a feladatot.. (Ez a módszer érettségiző gyerekemnél nagyon jól bevált.) Tulajdonképpen ezzel mentálisan készítitek magatokat fel a próbatételre.
teremtogondolatokTehát ha valamit meg akartok valósítani, akkor először el kell képzelnetek. Minél gyakrabban képzelitek el, annál jobban rögzül a tudatalattitokba és annál könnyebben tudjátok megtenni.
Persze mindeközben a kisördög mindent meg fog tenni, hogy elrontsa az egészet. De ti csak játsszátok tovább a pozitív filmet, és meglátjátok a kisördög egy idő után csalódottan tovább áll.
Még valami! Amikor a filmeteket vetítitek, akkor mindig nagy érzelmi átéléssel képzeljétek el. Azért kell így tenni, mert mindig a legerősebb érzelmek hagyják a legmélyebb nyomot az agysejtjeitekben. Tehát a legjobb mentális képeket akkor hozzátok létre, amikor közben érzelmileg is átélitek a történetet.

Legyetek türelmesek magatokhoz, egy-két nap után még nem biztos, hogy megtörténik a változás, nagy kitartás kell hozzá. Mindennap gyakorolni kell, akár hetekig, hónapokig, ez attól függ, mennyi jó érzést tudtok a képekhez csatolni.

Arra koncentrálj, amit akarsz!
Sose arra gondoljatok, mit ne tegyetek, mit nem szeretnétek. Tudatalattitoknak arról kell tiszta képet kapnia, amit el akartok érni.
Agyunk képek alapján működik. Minden cselekedethez egy képre van szükségetek. Mikor a képek már megvannak, akkor tud az elmétek utasítást adni a testeteknek, hogy mit tegyen.

Próbáljátok ki!
Azt mondom: „Nehogy elképzelj egy rózsaszín zsiráfot fekete pöttyökkel!”
Nem meglepő módon azonnal megjelenik a fejetekben a kép egy rózsaszín zsiráfról, amit fekete pöttyök díszítenek.

Így van ez, azokkal a nem szeretném gondolatokkal is, amik megjelenik a fejetekben. Azonnal képet csatoltok hozzá, a kép aztán egyesíti erejét a megjelenő negatív érzésekkel (félelem, szorongás), és már el is indult a negatív teremtés.
Kerüljétek a nemmel kezdődő kijelentéseket, azt fogalmazzátok meg magatoknak, amit szeretnétek!

 


Dudás Mária asztrológus
Dudás Mária
asztrológus
06/30-4515002

Májusi női elvonulás

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.